menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sanayi-okul, cami-okul modeli ile okulun tasfiyesi

17 8
21.06.2025

Dün öğrenciler karnelerini aldı. Önümüzdeki yıl ile artık okulun, kamusal, bilimsel eğitimin tamamen kaldırılmasının amaçlandığı adım öncesi öğrenciler, son karnelerini almış oldu.

Eğitim-öğretim yılının başında dört yeni okul modeli (sektör içi, sektöre entegre, bölge, ihtisas okulları) ve mesleki ve teknik eğitim politika belgesi, müjde vaveylaları eşliğinde duyuruldu. Meslek ortaokullarının açılışı ile birlikte çocuk işçiliğin ortaokul sıralarına indirildiği, tüm meslek liselerinin Mesleki Eğitim Merkezleri’ne (MESEM) çevrildiği, kamu okullarının sermaye için çocuk işçi bulma kurumları haline getirilmesinin amaçlandığı adımlar yıl içinde hayata geçirildi.

‘‘4 4 4’ü değiştireceğiz’’, ‘‘zorunlu eğitim süresi piyasanın erken iş gücü bulmasına engel’’, ‘‘bilgiye erişmek için okula gerek yok’’, ‘‘eğitim süresi yuva kurmaya engel’’ açıklamaları ile sürdürülen zorunlu, parasız eğitim süresi de bu adımlardan bağımsız değildi. Sermaye için erken yaşta işçi, eğitim süresi evlilik yaşını yükseltiyor bu yıl ve önümüzdeki on yıl aile yılı diyerek evlilik çağrıları yaptıkları yaş grubu ise okul çağında olan 18 yaş altı çocuklar.

Maarif Platformu gibi yapıların açıkladıkları çalıştay raporlarında maarif müfredatının amacının okulsuz, öğretmensiz bir modelin hayata geçirilmesi olduğu vurguları sıklıkla yer aldı.

Bu adımların daha köklü atılması için 21’inci Milli Eğitim Şurası yapılacağını, bir Şura’nın gerçekleşeceğini de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan değil Maarif Platformu, Eğitim Bir Sen gibi yapılardan öğrendik.

Çeşitli sermaye gruplarından, şirketleşmiş tarikat yapılarından oluşan yapıların hazırladıkları raporlarda zorunlu, parasız eğitim süresinin kısaltılmasına gerekçe olarak üç temel vurgu ile karşılaştık. Birincisi eğitimin devlet için büyük masraf olduğu ifadeleri ile eğitimin artık hak olmaktan........

© Birgün