İşçi sağlığı ve işyeri hekimliği
Bugün bayram. Bayram yazısı yazmak gerek ama ne yapalım? Memleket hallerinden kopup tatlı bayram yazıları yazamıyoruz. Yine de aklımızı, fikrimizi, moralimizi bozmayalım, güzellikleri unutmayalım, mücadeleye devam edelim. Önceki gün İstanbul Tabip Odası tarafından yapılan bir saha çalışmasının sonuçları açıklandı. Araştırmanın adı: İstanbul’da Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerine (OSGB) Bağlı Çalışan İşyeri Hekimlerinin Çalışma Yaşamı. Rapor işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında neden bu kadar kötü durumda olduğumuzu işyeri hekimlerinin çalışma koşulları üzerinden gözler önüne seriyor.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) bu alanı yakından takip edip raporlayan yüz akı kuruluşumuz. Meclisin son yıllık raporu 2024’e ait. 2024 yılında en az 1897 işçi iş cinayetlerine kurban gitti. Bunların 22’si 14 yaş ve altında olmak üzere 71’i çocuk. En çok ölüm olan il 286 ile İstanbul, sektör ise 482 ölüm ile inşaat ve yol işçiliği. İSİG Meclisi 2013 ile 2024 arasında 742 çocuğun ve 2728 gencin (19-25 yaş arası) iş cinayetlerinde öldüğünü bildiriyor. Meslek hastalıklarının tanı ve raporlamasındaki sıkıntılar nedeniyle sayısını, bunlara bağlı ölümlerin gerçek boyutunu bilemiyoruz. SGK’nin verdiği rakamlar buz dağının sadece görünen kısmı.
Bu konuda yukarıda adını verdiğim rapora bakalım. OSGB kavramı hayatımıza 2013 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile girdi. Kanun çıkarken sakıncaları anlatılmaya çalışıldı, ancak siyasal iktidar bunu herkesi güvence altına alacak müstakil bir kanun olarak savundu. Geçen yıllar işçi sağlığı ve iş........
© Birgün
