Masquerade: Hepiniz oradaydınız
“Öngörülebilir ve önlenebilir bir yangınla karşı karşıyayız.”
İstanbul, Gayrettepe’deki Masquerade adlı gece kulübünün tadilatında bir yıl önce çıkan yangında hayatını kaybeden biri çocuk 29 işçi bugün aramızda olabilirdi. Yukarıdaki ifade, işçi ölümleri ve yaralanmalarla ilgili davanın görüldüğü İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iki bilirkişi raporundan birinde geçiyor. Rapora göre, gerekli önlemler alınmış olsaydı, işçiler ölmeyecekti. Bu, işçi ölümlerine dair dosyalarda en çok duyduğumuz ifade. Ama işçi ölümleri sonlanmıyor, çünkü sermaye sahibi için işçinin canı, önlemlerden ucuz.
Kulüpteki yangın, kaynak işlemi sırasında kolay tutuşabilen malzemelerin alev almasıyla başladı, mimar bilirkişinin raporuna göre, yanan malzemelerden yayılan zehirli gaz nedeniyle 29 kişi yaşamını yitirdi: “Yangın sonucu ortaya çıkan kimyasal partiküller, dumanın solunum yollarını hızla tıkamasına yol açmış ve ölümcül etki yaratmıştır. Ölenlerin burun ve ağız etrafının siyah olduğu bildirilmiştir.”
Bu raporda, olayın iş sağlığı ve güvenliği yönetmelikleri çerçevesinde ele alınması gerektiği ifade edildi.
Mahkemeye sunulan her iki bilirkişi raporunda da yangın güvenliği açısından gerekli önlemlerin tam anlamıyla alınmadığı sonucuna ulaşıldı.
İnşaat mühendisi, iş güvenliği uzmanı/inşaat mühendisi, hukukçu/nitelikli hes. uzmanı ve iç mimar imzalı ikinci raporda, işyeri sahibinin sorumluluğuna dair şu ifadeler yer aldı: “İşyeri sahipleri S.Ş., M.M.C. ve F.D.’nin yükümlülüklerin yerine getirilmesine yönelik kanuna aykırı tüm fiilleri açısından, dosya........
© Birgün
