TÖP Sözcüsü Perihan Koca: Meclis'te atılacak hiçbir adımın garantisi yok
PKK’nin silahlı mücadeleye son vererek kendini feshettiğini duyurmasıyla birlikte siyasette yeni bir dönemin eşiğine gelindi. Yeni dönemin riskleri ve fırsatlarıyla beraber sürecin nasıl şekilleneceği ve demokratikleşme mücadelesinin hangi dinamiklerle sürdürüleceği konusu tartışılıyor.
bianet olarak, 'Barış ve Demokratik Toplum'un inşa sürecini Meclis'teki sosyalist milletvekilleriyle konuşmaya devam ediyoruz. Yeni 'barış süreci'ni değerlendiren Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, "Sürecin başarısı, siyasal iktidarın adımlarına ya da Meclis’te alınacak kararlara indirgenmemeli, asıl belirleyici olan, halkın örgütlü ve kararlı mücadelesiyle kurulacak halkçı-demokratik bir zemin olmalı" uyarısında bulundu.
Meclis'teki siyasi parti turları ve yürütülen müzakerelerin halkın örgütlü mücadelesinin önüne geçmemesi gerektiğini vurgulayan Perihan Koca, "Oluşacak yeni dönemin nasıl şekilleneceğini birlikte göreceğiz. Ancak bekleyip görmektense sosyalist ve halkçı tüm güçler olarak doğru bir şekilde konumlanmamız gerekmekte. Bir halkçı demokrasi bir demokratik cumhuriyet mücadelesi ihtiyacı her zamankinden daha yakıcı bir biçimde kendisini hissettiriyor. Bu noktada baskın olan bir eğilim mücadelenin hattını bulanıklaştırıyor. Kürt hareketinin öznelerinin düzen partileriyle yaptıkları zorunlu ve son derece meşru müzakereleri sürecin ana öğesi değil tamamlayıcı öğesi olmalı, ana öğe halkın örgütlü mücadelesi olmalıdır" ifadelerini kullandı.
AKP-MHP iktidarına çözüm konusunda iyimser bir rol biçmenin yanıltıcı olacağını söyleyen Koca, "Demokratikleşmenin öznesi de muhatabı da halk güçleridir. Devlet elitleri oturup demokratikleşme kararı almaz, bunu uygulamaz. Bunun kararını alıp uyguladıkları tarihsel özel anlar vardır ancak bu kararları almaya zorlayan koşullar vardır, halkın bir strateji etrafında örgütlenmiş gücünün varlığıdır" dedi.
Koca, Rusya’da 1917 yılında gerçekleşen iki devrimin ilki olan Şubat Devrimi'ni hatırlattı. Bu esnada egemen sınıfların iktidarlarını büsbütün kaybetmemek için işçi sınıfı ve köylülerin o dönemki ortak mücadelelerinin sonucu olarak demokratik cumhuriyeti ilan etmek zorunda kaldıklarını söyledi.
"Koşullar büsbütün farklı olsa da strateji değişmiyor" diyen DEM Parti Milletvekili Koca, şöyle devam etti:
"Bir değişimin öznesi, öncüsü ancak ve ancak ezilenler olabilir. Egemen sınıfların, burjuvazinin devrimci barutu daha 1848 Avrupa’sından itibaren bitmiştir. O dönemden bu yana toplumsal değişimin ana yürütücüsü merkezinde işçi sınıfının olduğu ve müttefiklerinin de anlık tarihsel koşullara göre şekillendiği bir özne olmuştur. Bugün bu özne inşa edilmeyi beklemektedir. Örgütlenme ve demokratik cumhuriyet mücadelesini yürütmek için koşullar son........© Bianet
