Gözden uzak 'işkence' merkezleri: TİHV ve İHD'nin GGM denetim talebine izin çıkmadı
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD), 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü kapsamında bugün Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi (GGM) önündeydi.
"İşkencesiz bir dünya mümkün" diyerek üç günlük program açıklayan insan hakları savunucuları, ilk gün "Unutturulmaya çalışan işkence mekanları"ndan biri olan eski Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yapmıştı. Programın ikinci gününde ise "Gözden uzak işkence mekanları"na dikkat çekmek amacıyla Arnavutköy GGM önünde "mültecilere yönelik işkence son bulsun" çağrısı yapıldı. TİHV ve İHD "Herkesin gözü önündeki işkence mekanları"nı gündem etmek üzere saat 13'te Saraçhane Parkı'nda bir araya gelecek.
Resmi verilere göre, yaklaşık 21 bin kişilik kapasitede 23 kentte faaliyet gösteren 27 GGM bulunuyor. 2024 yılının ilk 8 ayında, ‘düzensiz’ olarak tabir edilen 126 bin 766 göçmenin büyük çoğunluğu bu merkezlere sevk edildi.
Gözden uzak yaşanan işkenceye dikkat çekmek isteyen TİHV ve İHD, basın açıklaması yapmak için simgesel olarak Arnavutköy GGM'yi seçti. Ancak insan hakları savunucularının bile şehir merkezinden çok uzakta bulunan bu merkeze ulaşması saatler sürdü. Kurum yöneticileri basın açıklamasından önce GGM koşullarını gözlemlemek üzere başvuruda bulundu ancak yetkililerden bir cevap alamadı.
Ardından ortak basın metnini okuyan İHD İstanbul Şubesi Yöneticisi Bilal Yıldız, bu merkezlerde yaşanan ağır hak ihlallerine dair şeffaf, bağımsız ve düzenli bir denetim mekanizmasının bulunmamasını eleştirdi. Yıldız, denetime kapalı şehir merkezlerinden de uzak bu mekanlarda, mahkeme kararı olmadan alıkoyulan mültecilerin hukuki yardım, tercüman desteği, sağlık hizmeti ve temel insani koşullardan yoksun bırakıldığını söyledi. GGM'lerde fiziksel şiddet, cinsel taciz, kötü beslenme, hijyen yetersizliği ve iletişim hakkı ihlallerinin sistematik hale geldiğini belirtti.
Yıldız, hem göç yollarında hem de GGM’lerde kadınların, çocukların ve LGBTİ ların sadece ayrımcılığa değil, aynı zamanda sistematik şiddete ve işkenceye maruz bırakıldıklarını da kaydetti:
"Cinsel yönelim temelli şiddet ve HIV statüsüne bağlı dışlama, GGM’lerde yaygın bir uygulama haline gelmiştir. İHD İstanbul Şubesi’ne 2024 yılı başından itibaren yapılan 148 bireysel başvuru ve işkence gördüklerini beyan ederek TİHV’e başvuran onlarca mültecinin yaşadıkları, bu ihlallerin ne denli yaygın ve yapısal olduğunun göstergesidir."
Avrupa Birliği tarafından şimdiye kadar bu merkezlere yaklaşık 213 milyon Euro maddi destek sağlandığını hatırlatan Yıldız, "Bu merkezlerde yaşanan ağır hak ihlallerine dair şeffaf, bağımsız ve düzenli bir denetim mekanizmasının kurulmaması ciddi bir sorundur. Bu merkezlerde yaşanan ihlallerin görünür kılınması, bağımsız denetimlerin sağlanması ve mültecilerin temel haklarının güvence altına alınması hem Türkiye’nin hem de bu yapıları ekonomik olarak destekleyen uluslararası aktörlerin acil sorumluluğudur" çağrısını yaptı.
Yıldız, açıklamasını şu taleplerle sonlandırdı:
(AB)
CHP Genel Başkanı........
© Bianet
