Ny undersøgelse kaster lys over homofobiske holdninger i Danmark: »Muslimer er i helt ekstrem grad overrepræsenteret«
Homofobi er et alvorligt problem i det danske samfund. Både i majoritetsbefolkningen, men især i bestemte religiøse kredse.
Hos danske muslimer er homofobiske synspunkter snarere reglen end undtagelsen.
Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse, der for første gang giver et indblik i omfanget af homofobi i Danmark.
»Muslimer er i helt ekstrem grad overrepræsenteret, når det gælder homofobiske holdninger,« siger overlæge Morten Frisch fra Statens Serum Institut, der er initiativtager til undersøgelsen.
Overlæge Morten Frisch har set nærmere på danskere med homofobiske synspunkter. »Det er en meget overraskende bred del af den danske befolkning,« siger han. Fold sammen
Læs mere Foto: Christian Sønderby Jepsen.Undersøgelsens konklusioner om homofobi i Danmark bygger på spørgeskemabesvarelser fra 31.808 danske statsborgere i alderen 15-89 år i den store Projekt SEXUS-undersøgelse om danskernes seksuelle vaner fra 2019.
Deltagerne i undersøgelsen om homofobi er blevet bedt om at udtrykke deres syn på en række seksuelle temaer, herunder deres moralske accept af seksuelle forhold mellem personer af samme køn.
»Om de respondenter, der svarede 'i ringe grad' eller 'slet ikke', siger vi, at de har homofobiske holdninger,« forklarer Morten Frisch.
Resultaterne af undersøgelsen, der er gennemført som et samarbejde mellem forskere ved Statens Serum Institut og Aalborg Universitet, er netop blevet offentliggjort i fagtidsskriftet Archives of Sexual Behavior.
»Hvis man skal skære det ud i pap, så er der kun omtrent en fjerdedel af de muslimske kvinder, som mener, det er okay at være homoseksuel. Omtrent 16 procent af de muslimske mænd synes, at det er helt okay,« siger han.
Omvendt mener 60 procent af muslimske mænd, der ifølge eget udsagn er religiøse i en eller anden grad, at sex mellem personer af samme køn er moralsk uacceptabelt. For muslimske kvinder er tallet 48 procent. Blandt ikkereligiøse danske kvinder forholder 8 procent sig moralsk fordømmende over for homoseksuelt samkvem, mens tallet for mændene er 19 procent.
»Populært sagt kan man også sige, at det er dobbelt så sandsynligt at være homofob, hvis man er en muslimsk kvinde i Danmark, som det er at være ikkehomofob, mens det er næsten fire gange så sandsynligt at være homofob som ikkehomofob, hvis man er en muslimsk mand,« siger Morten Frisch.
SEXUS-undersøgelsen er verdens største nationalt repræsentative befolkningsundersøgelse med fokus på menneskers seksualitet og samspillet mellem sex og sundhed generelt.
Morten Frisch betegner derfor den demografisk vægtede undersøgelse for »vores bedste bud på nationalt gældende procentsatser for homofobiske holdninger«.
»Vi har fået tal på, hvor slemt det står til i Danmark, og det kan være nyttigt,« siger han.
Hos interesseorganisationen LGBT........
© Berlingske
