Bag Trump drømmer en lille skare af højre-tænkere om »en amerikansk kejser«, der skal gøre endeligt op med liberal dekadence
Trump 2.0 har rystet europæerne, der nærmest dagligt vågner op til nye overraskelser.
Men selvom Trumps politiske chokterapi i øjeblikket kan virke impulsiv og kaotisk, ser en indflydelsesrig kreds af revolutionære intellektuelle på den amerikanske højrefløj et højere formål.
Nogle vil erstatte det amerikanske demokrati med en monark, andre vil rive institutionerne ned for at lade folkets stemme komme til udtryk, endnu andre sukker efter en stærk stat, der sætter sig udover frihedsrettigheder, eller ser ud til at være drevet af et inderligt ønske om at se den liberale verdensorden brændt ned til grunden.
En af de mest kompromisløse stemmer i USAs højreintellektuelle landskab er datalogen Curtis Yarvin, der i løbet af de seneste år har gennemgået en forvandling fra blogger med en begrænset følgerskare til indflydelsesrig teoretiker, der tæller vicepræsident J.D. Vance blandt sine magtfulde beundrere.
Curtis Yarvin sværmer for ideen om en »American Caesar« – en kejser, en konge, en stærk leder, der kan knægte institutionernes demokratiske kontrolmekanismer og styre USA som en virksomhed.
Som politisk teoretiker og blogger er Curtis Yarvin en del af ultrareaktionær avantgarde på den amerikanske højrefløj, der ser demokratiet som svagt og ineffektivt. Fold sammen
Læs mere Foto: Foto: David Merfield/Wikimedia Commons.Kun på den måde kan den amerikanske nation overvinde det uundgåelige kulturelle forfald og korruption, der i hans øjne følger med det liberale demokrati.
»Det er ikke sådan, at demokratiet er dårligt. Det er bare sådan, at det er virkelig svagt. Og grunden til, at det er meget svagt, kan man nemt se i det faktum, at meget upopulær politik på områder som masseindvandring fortsætter, selvom det store flertal er imod det,« sagde Curtis Yarvin for nylig i et stort interview med New York Times.
For nylig bragte den konservative debattør og forfatter Christian Egander Skov netop Curtis Yarvin på banen i et essay i Berlingske som et eksempel på »en revolutionær« konservatisme, der med tiltagende styrke breder sig på den globale højrefløj.
Fælles for den stadig stærkere konservativt-revolutionære strømning på den amerikanske højrefløj er længslen efter et hårdhændet opgør med den internationale elite af liberale vampyrer, der i årtier har suget livskraften ud af deres egne befolkninger med gudløshed, wokeisme og masseindvandring.
»Det er noget helt andet end konservatisme, som vi kendte den, det vil sige som et korrektiv til og inden for den liberale orden,« skrev Christian Egander Skov om tilsynekomsten af en radikal og revolutionær udgave af konservatismen på verdensscenen.
Tidsånden er konservativ og revolutionær, mener forfatteren og historikeren Christian Egander Skov. Fold sammen
Læs mere Foto: Mathias Svold.Hvor den........
© Berlingske
