Malou Aamund har tidligere stået i spidsen for en amerikansk techgigant i Danmark. Det er hun glad for ikke at gøre længere
Med topposter hos IBM, Microsoft og Google på cv'et kender Malou Aamund som få danskere de amerikanske techgiganter indefra.
Dem, hvis produkter bruges i alle væsentlige dele af vores samfund og dets infrastruktur: elnet, mobilnet, sundhedsvæsen, banker og butikker, for bare at nævne nogle få.
»Vi er fuldstændig afhængige af amerikansk software,« siger Malou Aamund, der betegner Europa som værende i en »eksistentiel krise«:
»Vi har et markant efterslæb på innovations- og teknologifronten i forhold til USA og Kina. Samtidig har vi i Europa brug for digital suverænitet, men at opnå uafhængighed fra amerikanerne vil blot betyde, at kontinentet sakker endnu mere bagud.«
Debatten om behovet for digital suverænitet i Europa er blevet allestedsnærværende, efter Donald Trump blev genvalgt som USAs præsident med sin dybe skepsis over for transatlantiske og europæiske institutioner og fik støtte fra nogle af USAs mest magtfulde techmoguler.
Frygten blandt nogle er, at præsidenten kan tvinge techgiganterne til at trykke på en såkaldt »killbit« – en form for nødstopknap – hvilket reelt vil lukke samfundet ned.
Derfor er der i Danmark aldrig tidligere blevet arbejdet så hårdt for at skabe uafhængighed af techgiganterne. Eksempelvis vil flere danske kommuner og Digitaliseringsministeriet udfase brugen af Microsoft, der tilbyder Office-pakken.
Selvsamme Microsoft, som Malou Aamund arbejdede for fra 2011 til 2016.
Er det realistisk, at vi i Europa kan løsrive os fra amerikanske techgiganter?
»Det kan vi ikke lige nu. At køre 100 procent på europæiske techplatforme er ikke realistisk, da de slet ikke er effektive nok,« siger Malou Aamund og tilføjer:
»Men vi skal være ambitiøse med digital suverænitet og opbygge uafhængighed gradvist. Vi kan for eksempel begynde med at lægge kritisk infrastruktur i nationale datacentre – det er måske ikke lige så effektivt, men det er mere........
© Berlingske
