menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Gıda zehirlenmesi mi? Mide üşütmesi mi?

14 24
20.04.2025

Son haftalarda medyada Konya’dan, Kocaeli’nden gıda zehirlenme haberlerini okuduk. Sizi rahatsız eden bir durumdan dolayı iki büklüm kıvrılmış, mide bulantısı, kramplar, kusma ve ishal peş peşe ortaya çıkmışsa durum ciddi demektir.

Mide rahatsızlığınız mı var? Yoksa yediğiniz bir şeyden mi kaynaklandı? Gıda zehirlenmesi, mide gribi ile karışabiliyor. Hem mide gribi hem de gıda zehirlenmesi benzer şekilde kişiyi berbat hissettirebilir. Ancak bunlar farklı nedenlere bağlı iki hastalıktır.

Gıda zehirlenmesi, genellikle bakteri (örneğin; Salmonella, Stafilokok veya E. coli) veya Toksin tarafından kirlenmiş bir şeyin yenmesi veya içilmesiyle meydana gelir. Bu durum, bir gıdanın uygun şekilde yıkanmaması veya saklanmaması, yeterince pişmemesi, uygun sıcaklıkta tutulmaması veya hijyenik bir şekilde hazırlanmaması (örneğin ellerinizi veya kesme tahtanızı yıkamamak) durumunda meydana gelebilir.

Herhangi bir yiyecek kirlenebilir ve gıda zehirlenmesine neden olabilir. Ancak hastalıkta en muhtemel suçlular şunlardır:

Çiğ ve az pişmiş et, kümes hayvanı, deniz ürünleri veya yumurta, çiğ veya pastörize edilmemiş süt ürünleri, çiğ meyve veya sebzeler, özellikle yapraklı yeşillikler, un dahil çiğ tahıllar.

Mide üşütmesi (gribi) veya hekimlerin genellikle viral gastroenterit (virüslere bağlı mide bağırsak hastalığı) dediği şey, mide ve bağırsakların tipik olarak kişiden kişiye geçen viral bir enfeksiyonudur. (Ve ismine rağmen, aslında bildiğimiz manada solunum yollarının gribi ile ilişkili değildir). Gastroenterite (mide gribi) neden olan virüsler oldukça bulaşıcıdır. Gastroenterit, viral bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Norovirüs en yaygın suçlu. Rotavirüs de hemen ardından gelir. Mikroplar yakın temas yoluyla veya yiyecek, mutfak eşyaları, su, havlu veya çarşaf gibi şeyleri paylaşarak bir kişiden diğerine geçebilir. Ayrıca kapı kolu veya kumanda gibi kirli bir yüzeye dokunduktan sonra ağzınıza, dudaklarınıza veya burnunuza dokunarak da hastalanabilirsiniz.

Her hastalığın ardındaki nedenleri bilmek, hangisiyle uğraştığınızı anlamak için bir yol çizmeye yardımcı olabilir. Mesela, siz ve bir arkadaşınız aynı yemeği yerseniz ve kısa bir süre sonra ikiniz de hasta........

© Aydınlık