menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Albenili bayram şekerleri

9 1
30.03.2025

Her okul çıkışı torunla mücadeledeyim. Okul yakınındaki bakkalın önünden gitmeliymişiz. Nedenini sonradan anladım. Teyzesi birkaç kez lolipop şekerlerden almış. Tadını almış şekerin. Bir gün tutturdu renk renk şeker al diye. Alsan bir türlü, almasan başka türlü. Dondurmacıların önünden geçemiyoruz. Çok çeşitli renklerde albenili. Eve dönerken yolum çarşıdan geçer. Şöyle bir çarşıdaki gıda vitrinlerine bir göz attığımızda özellikle kahvaltılık bazı gevrekler, şekerlemeler, atıştırmalıklar, içecekler, vitaminler ve sakızlar çocuklara yönelik diğer ürünler boyalarla renklendirilir.

Yapay gıda boyası yiyecekleri daha çekici hale getirebilir, hele çocuklar için. Sadece yiyecekler olsa iyi. Aromalı gazlı meşrubatlar… Yapay boyalar binlerce gıdada bulunur

Batı ülkelerinin bazılarında gıda boyaları gibi yapay gıda maddelerinin satın alınan gıdaların yarısından çoğunda bulunduğu konuşuldu. Bu tür içeriklerden bazılarının yasaklanması konusunda çağrılar da var. Öyleyse yukarıdaki soru haklılık kazanmaktadır.

Yapay veya sentetik gıda boyaları, özellikle paketlenmiş gıdaları daha renkli hale getirmek için eklenen maddelerdir. Albenili bir çekicilik sağlarlar ancak hiçbir besinsel fayda sağlamazlar.

Boyalar çeşit çeşit kodlu; sarı, kırmızı, yeşil, mavi, turuncu. Bu tür boyaların olduğu gıdalar çeşitlidir. Fırınlanmış gıdalar, şekerler, atıştırmalık meyve kuruları, sos çeşitleri, gazlı içecekler hatta bazı meyve suları ve yoğurtlar bile…

Batıda ülkelerinde tartışılan bir konudur. Gıda boyasının kötü olup olmadığı sorusunun basit bir cevabı yoktur.

Mesela Amerika Birleşik Devletleri’nde Gıda ve İlaç Dairesi boyaların gıda güvenliği açısından bu işin........

© Aydınlık