menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bancor

22 6
15.06.2025

ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret savaşı, diğer büyük ekonomilerin hükümetlerini tüm uluslararası ticaret ve para rejimini yeniden gözden geçirmeye zorladı. Sözde küreselleşmenin son 40 yılında inşa edilen uluslararası ticaret “kuralları” yerle bir oldu ve 2. Dünya Savaşı sonrasında ABD tarafından (İngiltere'nin desteğiyle) Bretton Woods, New Hampshire'da kurulan uluslararası kurumlar (IMF, Dünya Bankası, BM) ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) bir kenara itildi.

Geçen hafta, en gelişmiş 30 kapitalist ekonominin düşünce kuruluşu olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) yıllık toplantısı için Paris'te bir araya geldi. Toplantı kasvetli bir havada geçti. Trump'ın gümrük tarifeleri konusundaki tek taraflı eylemi ve ülkeleri ticaret anlaşmaları yapmaya zorlama girişimi katılımcıları sarstı. Trump uluslararası ticaretin işleyebilmesi ya da anlaşmazlıkların çözülebilmesi için çok taraflı anlaşmalara ya da kurumlara ihtiyaç olmadığını öne sürüyor.

Financial Times'a göre, ABD ticaret temsilcisi Jamieson Greer ile toplantılara katılan bir diplomat, ABD'nin mesajının açık olduğunu söyledi: “Başa çıkmamız gereken büyük bir ticaret açığımız var; önemli olan tek taraflı güç, ki biz buna sahibiz. Dünya böyle görünecek, bu yüzden buna alışsanız iyi olur.”

İlginçtir ki, birçok solcu ekonomist Trump ve ABD'nin haklı olduğunu giderek daha fazla kabul etmeye başladı: Uluslararası ticaret ve finansal 'dengesizlikler' (yani fazlalıklar ve açıklar, alacaklar ve borçlar) kapitalizm için kötü haberdir ve belki de bunları sona erdirmenin zamanı gelmiştir.

Gördüğünüz gibi, kapitalizmdeki krizler sermayenin karlılığındaki düşüşlerden ya da hatta herhangi bir ülkedeki 'aşırı borçtan' değil, uluslararası dengesizliklerden kaynaklanmaktadır: bazı ülkeler diğerleriyle ticarette çok büyük fazlalıklar verirken, bazı ülkeler de çok büyük açıklar vermektedir.

Keynes'in........

© Aydınlık