SKD Kurumsal Sürdürülebilirlik Olgunluk çalışması (2025) – 2
Geçen haftaki yazımızda SKD Türkiye’nin 115 üyesinin katılımıyla hazırladığı ‘Kurumsal Olgunluk Anketi 2025’ çalışmasına ait genel bir tanıtımın ardından ilk üç bölümünü ele almıştık.
Geçen hafta da söz ettiğimiz üzere raporda ankete verilen yanıtlar on bölümde ele alınmış.
Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Üst Yönetim Sahiplenmesi / İş Stratejisi, Riskler ve Fırsatlar / Hedefler ve Taahhütler / Paydaş / Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi / Enerji Verimliliği ve Yeşil Finansman / Tedarik Zinciri Sürdürülebilirliği / Çalışan Katılımı ve Sosyal Etki / ESG Raporlaması ve Yönetim / Geleceğe Bakış.
Bu haftaki yazımızda diğer bölümleri kısaca ele almayı sürdüreceğiz. İlgilisi bu çalışmaya SKD Türkiye’nin örütbağından (skdturkiye.org) ulaşabilmektedir. Rapor sürdürülebilir kalkınma konusunda duyarlı olan şirketlerin bu konudaki olgunluk düzeyleri konusunda bir fikir vermektedir.
Bu başlıkta iki konu incelenmiş.
İlk olarak şirketlerin sürdürülebilirlik hedefleri için dışarıdan destek/danışmanlık alıp almadıkları incelenmiş. Şirketlerin yalnızca yüzde 57’sinin sürdürülebilirlik hedefleri için dışarıdan destek veya danışmanlık aldığı görülmüş. Oysaki, bu bir gereksinim. Bu kadar özel ve disiplinlerarası bir görevler setinde iç kaynakların yeterli olması olanaksız derecede güç!
İkinci olarak şirketlerin karbon çıkarımlarını (emisyonlarını) dengelemek (offset) için kurum veya kuruluşlarla çalışıp çalışmadığı incelenmiş. Şirketlerin yüzde 76,77’si oranında çok büyük bölümünün karbon dengeleme (offset) çalışmaları için maalesef herhangi bir kurum veya kuruluşla çalışmadığı saptanmış! Şirketlerinbüyük çoğunluğunun henüz karbon dengeleme (hele karbon nötr) stratejilerini yaşama geçirmediği anlaşılıyor. Şirketlerin çok çalışması gerek!
Bu başlıkta üç husus ele alınmış.
İlk olarak şirketlerin döngüsel ekonomi uygulamalarını iş süreçleriyle bütünleşip bütünleştirmedikleri konusu incelenmiş. Tam anlamıyla döngüsel ekonomiyi uygulayan şirket oranı çok........
© Aydınlık
