menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

27 Mayıs ve olimpiyatlarda yedi altın madalya

24 16
20.05.2025

27 Mayıs Devrimi hangi alanda başarılı oldu, bunun tartışılması uzun sürer. Devrim mi, ihtilal mi, darbe mi? Bu konuya da girmeyeceğim.

Bana sorarsanız 27 Mayısçılar en büyük başarıyı güreşte gösterdiler.

Güreşçilerimiz 1960 Roma Olimpiyatları’ndan yedi altın ve iki gümüş madalyayla döndüler. Spor tarihimizde hâlâ aşılamamış, aşılması hiç de olası görünmeyen bu başarıda 27 Mayısçıların olumlu etkisinden söz edebiliriz. Son olimpiyatlardan ne güreşte, ne de onlarca diğer spor dallarında tek bir altın madalya bile kazanamadığımız düşünülürse, sanırım 1960 yılındaki yedi altının önemi daha iyi anlaşılır. Üç kitabım için yaptığım uzun araştırmalardan, röportajlardan sonra şunu rahatlıkla söyleyebilirim: 27 Mayısçılar güreşte liyakati de gözeterek birleştirici siyasetle iyi bir ekip oluşturdular, Türk güreşinin birikiminden yararlandılar, tarihi Roma’nın taş duvarlarında ulusal marşımız tam yedi kez yankılandı. Yaşar Doğu ve Celal Atik'in öğrencileri, İsmet Atlı, Mustafa Dağıstanlı, Hasan Güngör, Mithat Bayrak, Müzahir Sille, Tevfik Kış ve köy enstitülü öğretmen Ahmet Bilek şampiyonluk kürsüsüne çıktılar.

27 Mayısçılar birçok yöneticiyi değiştirdikleri halde Güreş Federasyonu Başkanı Vehbi Emre’yi yerinde bıraktılar. Eğer ihtilal olmasaydı büyük bir olasılıkla Vehbi Emre başkanlıkta kalamayacaktı; ona muhalif olan Yaşar Doğu ekibi başkanlıktan indirme hazırlığı içindeyken ihtilal oldu, Vehbi Emre yerinde kaldı.

27 Mayıs Devrimi’ni........

© Aydınlık