menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sovyet askerleri ve eski Cumhurbaşkanı Fischer

12 10
18.05.2025

Viyana kenti, İkinci Dünya Savaşı sonrasında işgal edilmişti. Bu işgalden Avusturya ve Viyana kenti 70 yıl önce kurtulmuş, ülke bağımsızlığını ilan etmiş, kentte de işgal son bulmuştu. Viyana, bu 70 yıl önceki işgal sürecinde dört ülke tarafından işgal edilmiş ve kent bu dört devlet arasında paylaşılmıştı.

Bu işgal döneminde, kentin bir mahallesinden diğerine gitmek için pasaport kontrolünden geçmek; adeta bir gümrükten geçercesine işleme tabi tutulmak zorunluluğu vardı. Kentin doğusu ve kuzeydoğusunda kalan mahalleler ile güneydeki mahallenin bir bölümü Sovyet sektörü olarak tanımlanmıştı. Batı mahalleleri Fransızlar ve İngilizlerin denetiminde bulunurken, kuzey mahalleler Amerikan güçleri arasında paylaşılmıştı. Kentin merkezi ise uluslararası güçlerin kontrolünde kalmıştı.

Kentin etrafı Sovyetler Birliği tarafından çepeçevre sarılmıştı. Avusturya bağımsızlığını ilan ettikten sonra bu işgal sona ermiş ve işgalci ülkeler kenti terk etmişlerdi. Sovyetler Birliği, kenti terk ederken, Viyana ve çevresinde görev yapan Sovyet askerleri anısına bir meçhul asker anıtı istemişti. Bu talep yerine getirilmiş ve günümüzde Wieden Mahallesi olarak bilinen bölgede devasa bir Sovyet askeri heykeli dikilmişti. O günden bu yana bu heykel orada durmaktadır.

Zaman zaman bu heykel çeşitli şekillerde kamufle edilmeye çalışılır. Heykelin önünde bulunan havuzun fıskiyeleri çoğu zaman çok yüksek tutularak Sovyet askerlerini gösteren heykellerin görünmesi engellenmeye çalışılmaktadır. Ancak bu anıt, kente ait rehberlerde yıllardır yer aldığından, bilenler tarafından bilinmektedir. Sovyet askerlerinin ziyaretçisi hiç eksik olmaz.

Bu yılki ziyaretçilerinden biri, Rus Zafer Günü’nü kutlayan Rus kökenli bir gruptu. Diğer dikkat çeken durum ise, sanki Viyana’nın başka bir yerinde yer kalmamış gibi, tam da Zafer Günü kutlamalarına bir gün kala birbirine sarılmış yarı çıplak iki erkeğin posteri, Sovyet askerlerini temsil eden anıtın bulunduğu meydana asılmış olmasıydı.

Viyana’daki Wiener Festwochen (Viyana Festival Haftaları) kapsamında sergilenen bir sanat eseri olarak tanımlanan, yarı çıplak iki erkek figürünün yer aldığı bu afiş, heykelin bulunduğu Schwarzenberg Meydanı'na asılmıştı.........

© Aydınlık