menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir İngiliz darbesi nasıl İran'dan Güney Afrika'ya sürgüne sebep oldu?

24 6
11.03.2025

Sürgün, bir kişinin ülkesini terk etmeye ve yabancı ülkede yaşamaya zorlandığı bir cezadır. On dokuzuncu yüzyılda, Zanzibar Sultanı Halid bin Barghash, 1917'de Britanya İmparatorluğu tarafından Saint Helena adasına sürgün edilmiş ve bu tarihten 1927'de ölümüne kadar Mombasa'da yaşamasına izin verilmişti. Benzer şekilde, Ashanti Kralı Asantehene Agyeman Prempeh Seyşeller'e sürülmüş ve orada yirmi dört yıl sürgün hayatı yaşamıştır. Bugün, Seyşeller'de Ashanti Kralı'nın büyük torunlarıyla karşılaşmanız muhtemeldir. Kolonyal dönemden Afrika'da pek çok benzer üzücü hikaye vardır ancak bunlardan biri, İran'dan Güney Afrika'ya yapılan garip bir Britanya sürgünüdür.

Güney Afrika Ulusal Arşivleri bazen araştırmacıları ilginç belgelerle şaşırtmaktadır. Bunlardan bazıları, Britanya İmparatorluğu tarafından tutuklanan ve 1942'de Johannesburg'a sürgün edilen İran Şahı Reza Pehlevi'ye ait dosyalardır. Reza Şah, 1944'te Johannesburg'da ölmüştür.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, pek çok dinamik Batı ülkelerini etkilemişti. Almanya'daki durum değişmiş, Adolf Hitler Aryanların üstün ırk olduğunu iddia etmişti. Bilindiği üzere İranlılar da Aryanlardan........

© Aydınlık