menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Batının-doların gölgesinden çok kutuplu, adil ve paylaşımcı düzene… 17. BRICS Zirvesi

31 8
monday

Geçmişin sömürgeci düzeni, 21. yüzyılda yeni bir meydan okumayla karşı karşıya… 17. BRICS Zirvesi, 6–7 Temmuz 2025 tarihlerinde Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlendi. Küresel adaletsizliğe karşı alternatif bir blok kurma iddiasındaki BRICS, bu zirvede sadece ekonomik değil, tarihsel, siyasal ve ideolojik bir duruş sergiledi. Afrika kıtasına açtığı kucak, dolar egemenliğine karşı ortaya koyduğu alternatif finansal sistem vizyonu ve yeni genişleme dalgasıyla artık sadece ekonomik iş birliği platformu değil, bir uygarlık cephesi inşa ediyor.

Bu yılki zirvede özellikle Afrika’nın temsili dikkat çekti. Zaten BRICS’in daimi üyesi olan Güney Afrika’ya, Mısır ve Etiyopya eklendi. Nijerya ise partner ülke statüsüyle masadaki yerini aldı. Bu ülkeler sadece Afrika'nın stratejik aktörleri değil, aynı zamanda yüzyıllarca Batı emperyalizminin hedefi olmuş toplumların sesi. BRICS’in bu kapsayıcı genişleme politikası, Batı’nın yalnızca kaynakları için hatırladığı Afrika’nın, artık karar mekanizmalarının asli unsuru haline geldiğini ilan ediyor.

Zirvede duyurulan genişleme listesiyle BRICS’in tam üye sayısı 11’e yükseldi. 2024'te başlayan genişleme sürecinin ardından bu yıl itibarıyla organizasyona şu ülkeler tam üye olarak katıldı:

•Mısır

•Etiyopya

•İran

•Suudi Arabistan

•Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)

•Endonezya

Bu ülkelerin her biri BRICS içinde farklı ağırlık merkezleri temsil ediyor.

İran, enerji kaynakları ve Batı’ya direnciyle;

Suudi Arabistan ve BAE, küresel enerji piyasasındaki belirleyici rolleriyle;

Endonezya, Güneydoğu Asya’daki demografik ve ekonomik kapasitesiyle;

Mısır ve Etiyopya ise Afrika’daki tarihsel, lojistik ve siyasal merkez rolleriyle bloğun stratejik derinliğini artırıyor.

Bu genişleme, sadece niceliksel bir büyüme değil, BRICS’in küresel Güney’i temsil eden çok merkezli bir yapı haline gelme sürecidir. Yeni üyelerin beklentileri arasında, daha adil kredi........

© Aydınlık