menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Şaşılacak bir ilgi

12 1
17.06.2025

Yüksek Öğretim Kurumu tezlerinin yayınlandığı sitede “zeytin karasuyu” başlığı ile yapılan taramada, 2003 ile 2025 yılları arasında yapılmış 66 tez listelendi. Bunların 59’u Yüksek Lisans, yedisi Doktora Teziydi. 27 tez Çevre Mühendisliği alanında yapılmıştı. 17’si kimyacılar, 8’i biyoteknologlar, 6’sı ziraatçılar, 4’ü gıdacılar tarafından hazırlanmış olup makine mühendisliği, ağaç işleri ve su ürünleriyle ilgili olanlar da vardı.

Evsel atıklara oranla 400 kat daha fazla kirlilik yüküne sahip olan karasuyun yönetimi oldukça zordur. Bu nedenle Su Kirliliğini Önleme Yönetmeliğine göre doğrudan alıcı ortama boşaltılması yasaklanmıştır. Zeytin karasuyunun arıtılması için fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler araştırılmıştır.

Arıtmada kullanılan en yaygın yöntem, artığı taban ve çeperlerinde sızdırmazlık sağlanmış sığ havuzlarda biriktirerek, suyunun buharlaşmasını beklemektir. “Lagün” denilen bu havuzlarda bekletilen “zeytin karasuyu” kötü bir koku yaymaktadır. Ayrıca sineklerin üremesine uygun bir ortam oluşturmaktadır. Aşırı yağışlar olunca havuzların taşma riski vardır. Sızdırmazlık sağlayan beton, kil ve membran gibi materyalin çatlayıp, yırtılması gibi durumlarda sızma yoluyla yer altı sularına karışması mümkündür.

“İspanya’da Guadalquivir nehri, karasuyun oluşturduğu kirlilik sebebiyle kara nehir olarak adlandırılmıştır. İspanya hükumeti kirliliği önlemek için lagünler yaptırmıştır. Fakat lagünlerde oluşan kötü koku,........

© Aydınlık