menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir denemenin ekonomik yorumu

21 1
01.07.2025

Bu yazıda, kıraçtaki bir incir bahçesinde uygulanan doğal gübrenin kuru incir verimi ve kalitesi üzerindeki etkisi ekonomik açıdan yorumlanacaktır. Doğal gübre olarak zeytin karasuyu tortusu kullanılmıştır. Hiç gübre verilmeyen kontrol grubu yanında ağaç başına 25, 50, 75 ve 100 kilogram tortu ağaç dallarının izdüşümüne denk gelen karıklara doldurulup kapatılmıştır. Ağaçların yarısına aynı dozlarda her yıl, diğer yarısına da iki yılda bir gübre uygulanmıştır. Uygulamalar ilkbahar yağışları öncesinde yapılmıştır. (Bkz.1.)

Altı yıl süren denemeye ilişkin dört sayfalık makalede, biri kuru incir verimi, diğeri incirin kalitesi ile ilgili olan iki sütun grafik bulunmaktadır. Gübre verilmeyen kontrol grubu ile en büyük verim farkı yaratan, iki yılda bir ağaç başına 75 kilogram zeytin karasuyu tortusu uygulamasına ait sütunun başında 43,42 değeri bulunmaktadır. En baştaki gübre verilmeyen kontrol grubu sütununda 34,00 sayısı vardır. Grafiğin başlığında birim olarak G.K.A.V. (gr/cm2) vardır. Ağaçtan elde edilen ürün miktarı, gövde kesit alanına bölünerek santimetrekareye gram cinsinden ifade edilmiştir. Böylece gövde kalınlıkları farklı ağaçların verimi, birbiri ile karşılaştırılabilir hale gelmektedir. Bunu önce ağaç başına sonra da arazinin dekarına düşen değerler olarak ifade ederek daha kolay kavranacak hale getirmeliyiz.

Kişisel gözlemlerime dayanarak ve üreticilere sorarak ağaçların çevresinin ortalama olarak 50 santimetre olabileceği varsayıldı. Bu değer 16 santimetre çapa karşılık gelmektedir. Gram cinsinden verilen değerleri 201 santimetrekare olan gövde kesit alanı ile çarparak gübre........

© Aydınlık