Britanya’nın köle sahipleri
David Adetayo Olusoga OBE, İngiliz-Nijeryalı tarihçi, yazar, yayıncı ve BAFTA ödüllü film yapımcısı. Manchester Üniversitesi'nde Kamu Tarihi profesörü. Olusoga, BBC'de Birleşik Krallığın köleci geçmişiyle ilgili bir dizi tarihi belgeselleri ve The One Show ile The Guardian'a katkısıyla adını duyurmuş bir araştırmacı. Yumuşacık sesi ile BBC belgeselinde anlatıyor:
“200 yıl Birleşik Krallık köle ticareti ile ve Karayipler, Amerika’daki devasa çiftliklerinde çalıştırdıkları kölelerle Britanya Adasında müthiş bir servete sahip oldu” diyor. “Britanya’nın Köle Sahipleri” belgeselinde tek tek belgeleriyle köle alan, satan, çalıştıran, miras yoluyla elde eden ailelerin isimlerini açıklıyor. İlginç. BBC böyle bir belgeseli yaptırıyor ve devlet eli ile bu belgeselde bu aileler dünyaya tanıtılıyor.
“1834de köleciliğin kaldırılması genelde büyük bir insaniyet, İngiliz liberalizmin yükselişi ve başarı olarak sunuldu, öncesindeki 200 yıl yapılanlar halının altına süpürülüp unutturulamaya çalışıldı. Üstüne üstlük kölecilik kaldırılırken bu insaniyet dışı uygulamaların altında ezilmiş Afrika halkına değil, varsıl köle sahiplerine çok yüksek rakamlarla tazminat ödendi. Sanki mağdur........
© Aydınlık
