menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kunstig intelligens: Noen universitet kan ende opp som Kodak, Fasit og Nokia, de fallerte mastodonter

7 0
02.07.2025

Debattinnlegg

Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Måten framtidens universitet vil organiseres på er ikke skjult for oss. Poenget er bare at noe vil skje helt tilfeldig, og noe vil følge helt klare kausale og forutbestemte baner. Det er det tilfeldige element som virker fremmed for oss. Denne tilfeldigheten er imidlertid ikke mer fremmed enn at vi kan gå til historien og finne lignende eksempler på nye måter å organisere på, når ny teknologi har entret virksomheter. Vi har eksemplene med Kodak og Instagram, når internett og ny billedteknologi ble tilgjengelig. Her måtte Kodak med flere tusen ansatte bøye seg for Instagram med tretten ansatte.

Vi så den samme utvikling femti år tidligere når det svenske maskinfirmaet Fasit måtte legge inn årene for en ny teknologi de trodde var en døgnflue. Vi så det også i Nokia som ikke trodde smarttelefonen ville ha livets rett. Mange eksempler finnes hvor ny teknologi har endret spillereglene og organiseringen til virksomheter. Universitetene er ikke noe unntak. De står nå for tur. Det kan ta lang tid, meget lang tid for noen.

Men, for andre universitet kan endringene påvirke dem over natten. Sannsynligvis vil noen universitet organisere seg helt annerledes enn i dag, og det må skje meget hurtig. De universitet, som er beskyttet av staten, vil bruke lengre tid på omstruktureringen, fordi de ikke merker presset i hverdagen. Poenget i denne sammenheng er at det vil eksistere en samtidighet i organiseringen av framtidens universitet. Noen endrer seg hurtig.

Andre igjen, vil følge det gamle sporet, og ikke merke noe til endringene, før det er for sent. Men plutselig kan denne samtidighet av tilfeldighet og kausalitet endre seg, slik at noe kvalitativt nytt bryter fram. De som ikke har forberedt seg på hvordan den nye teknologi, kunstig intelligens og intelligente roboter, vil påvirke organiseringen, vil i en slik situasjon kunne lide skjebnen til Kodak, Fasit og Nokia. Det er grenser for hvor lenge man kan subsidiere fallerte institusjoner. Vi har sett dette i Nord-Norge ved Jernverket i Mo i Rana, og Gruvene i Sør-Varanger.

Den nye teknologi vil med sikkerhet påvirke innholdet i de fleste fag. Noen fag vil til og med endre måten det undervises på. Spørsmålet er imidlertid: Hvorfor skulle den nye teknologi endre måten universitetene organiseres på? Svaret ligger i stor grad i historien. Det er her eksemplene med Nokia, Fasit og Kodak er så sterke. Endringene for disse selskapene var en kobling mellom det tilfeldige element og en kausal nødvendighet. Det tilfeldige element kan tilskrives en ledelse som ikke så hva som kom. Her skal vi huske at det var mange lignende virksomheter i samme bransjer som nettopp hadde sett det nye bryte fram, og hadde endret seg i tide. Det kausale element er koblet til universitetenes historie, deres treghet og det historiske anker........

© Avisa Nordland