menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Müzik zevkin cebindeki parayı nasıl yönetiyor?

12 0
29.06.2025

Müzik zevki, kişinin sosyal kimliğiyle bütünleştiği gibi, ekonomik kararlarının da perde arkasında etkili bir rol oynuyor. İşte bu noktada psikolojik ekonomi, yani bireylerin ekonomik kararlarını yalnızca rasyonel değil, duygusal ve kültürel faktörlerle de aldığını kabul eden yaklaşım, devreye giriyor.

Her bireyin müzik zevki bir tercih meselesidir; ancak bu tercihler tesadüfen oluşmaz. Ergenlik yıllarında şekillenen müzik kimliği, ilerleyen yaşlarda bireyin yaşam tarzını, alışveriş alışkanlıklarını, markalara olan bağlılığını ve hatta yatırım kararlarını bile etkileyebilir. Örneğin rock müzik seven bir bireyin özgürlükçü ve meydan okuyan marka mesajlarına daha açık olduğu; klasik müzik dinleyicilerinin ise prestijli, köklü ve “zamansız” ürünleri tercih ettiği araştırmalarla ortaya konulmuş durumda.

Müzik, aynı zamanda alışveriş deneyimini de doğrudan etkiliyor. Süpermarketlerde çalınan düşük tempolu klasik müziklerin, tüketicilerin mağazada daha uzun süre kalmasını ve daha fazla harcama yapmasını sağladığı biliniyor. Bir şarap dükkanında Fransız müziği çaldığında Fransız şaraplarının, Alman müziği çaldığında ise Alman şaraplarının daha çok satılması, tüketici tercihlerinin ne kadar kolay yönlendirilebileceğini gözler........

© Analiz