menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tacikistan - Ab ortaklığı

11 0
09.05.2025

Bir milyondan fazla Tacik Rusya’da çalışıyor. Bu nedenle milli gelirin 0-35 kadarını yurtdışı işçi gelirleri oluşturuyor. Ahalinin yaklaşık ’i Özbek, %1’i Rus. SSCB yıkıldığında halkın %’i Özbek, ’u Rus’tu. Orta Asya’da sadece burada, Şii-İsmaili nüfus var. (%2 civarında) Pamirliler denilen Şii Türkler, doğuda, Pamir dağları çevresinde yer alan Dağlık Badahşan Özerk Bölgesinde yaşıyorlar.

Ülke topraklarının E’ine sahip olan Badahşan’da nüfusun %3’ü yaşıyor. Badahşan Tacikistan’ın en fakir bölgesidir. Ahalinin e kadarı yoksulluk sınırının altında yaşamakta. Özerk bölgenin bütçesinin ’dan fazlası merkezden karşılanıyor. Bölge dağlık olduğundan tarıma müsait değil. Halk ancak ihtiyacını karşılayacak kadar tahıl ve hayvan yetiştirebiliyor.

Tacikistan ahalisinin nerdeyse yarısı 14 yaş ve altında. Nüfus artış hızı, %2,6 gibi yüksek bir oran. Tacikistan, SSCB’yi oluşturan ülkelerin en fakiri ve en geri kalmışıydı. 1992-97 yılları arasında kanlı bir iç savaş yaşandı. İç savaş, eski rejimin devamını isteyenlerle, İslamcılar arasında geçmiş gibi gösterilmeye çalışılsa da aslında bölge eksenliydi. Tacikistan birbirinden yüksek dağlarla ayrılmış üç bölgeden oluşur. Bölgelerin iç entegrasyonu yüksekken, bölgeler arasında ilişkiler çok zayıf kaldığından, ulus bilinci oluşmamıştır.

Müstakil cumhuriyet hâline gelmeden önce Özbekistan’a bağlı özerk cumhuriyet olan Tacikistan, Özbekistan’dan ayrılırken, halkının ’ı Özbek olan bin beş yüz yıllık Türk şehri Hocend de Tacikistan’a bağlandı. Müstakil cumhuriyet olduktan sonra Tacikistan’ı daima Hocendliler yani Özbekler yönetti.........

© Analiz