menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Güney Kore?

15 0
25.03.2025

Holdinglerin desteklendiği ihracata dayalı kalkınma programı uyguladı. Kore, Park yönetiminde yüksek büyüme oranları yakaladı. (İlk on yıl %7,5 ve ikinci on yıl %9,5)

İhracat yapan şirketler bütün vergilerden muaftılar ve düşük faizli kredi kullanabiliyorlardı. Kore’nin ihracatı, Park iktidardayken kırk kat arttı. Park yönetimi ele aldığında, kişi başına düşen milli gelir Türkiye’nin dörtte biriyken günümüzde üç katı kadar. Bugünkü Güney Kore’nin gerçek kurucusu olan Park, 1979’da suikasta kurban gidinceye dek, Kore’yi demir yumrukla yönetti. Kore kalkındı, halk zenginleşti. Park kalkınma kadar geliri halk kesimlerine dengeli dağıtma konusunda da başarılıydı.

1979’da darbeyle iktidara gelen askeri cunta, 1988’de demokrasiye geçilene kadar dikta rejimini sürdürdü. İktidarda kim olursa olsun, holding şirketleri ve ihracat sürekli desteklendiğinden ekonomik kalkınma kesintisiz devam etti. Asya krizine değin, 1980’lerle, 1990’larda da hızlı büyüme performansı gösteren Kore, teknoloji üretmeye ve icatlar yapmaya başladı.

Tüketici elektroniği alanında tartışmasız lider olan Kore, pazar lideri olduğu akıllı telefon, LCD TV, çip ve taşınabilir geniş bant gibi ürünlerde pazar payını her yıl biraz daha arttırıyor. Samsung dünyanın en tanınan üç markasından biri. Otomotiv sektöründeki majör üreticilerden olan Kore’nin popüler araba markaları var.

Güney Kore, 1997 ve 2009 krizlerini, kısa sürede, az kayıpla atlattı. Özellikle 2000 yılından itibaren Kuzey ile ilişkileri normalleştirmeyi amaçladı. Kuzey Kore’de açlık tehlikesi her baş gösterdiğinde, gıda yardımı yaptı. Kore, petrol, doğalgaz ve maden konusunda fakir olmasına, topraklarının ancak........

© Analiz