menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Rusya-Ukrayna müzakereleri: ABD ve AB ne istiyor?

10 1
27.05.2025

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Yılmaz, ABD ve AB taraflarının Rusya-Ukrayna müzakerelerine etkisini AA Analiz için kaleme aldı.

***

İstanbul'da 16 Mayıs 2025'te gerçekleşen müzakere görüşmelerinin en önemli sonucu, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin yaklaşık 3 yıl aranın ardından ilk kez doğrudan bir araya gelmesidir. Bu görüşmede iki taraf arasında hala büyük görüş ayrılıkları olmasına rağmen kapsamlı bir ateşkes konusunda anlaşmaya varılması için ön koşullar oluşturuldu. Rusya, ateşkes için Ukrayna'nın Rusya'ya bağlı 4 bölgenin kaybını tanıması, Kiev'in tarafsız statüsünün korunması, Ukrayna'nın NATO'ya üye olmaması ve Batı'nın Rusya'ya uyguladığı tüm yaptırımların kaldırılması gibi koşullar öne sürdü. Kremlin, Kiev'in devlet başkanları toplantısı talebini not etti. ABD Başkanı Donald Trump'ın müzakereler için İstanbul'a gelebileceğini söylemesine rağmen; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelmemesi barış istenmediği algısını güçlendirdi.


Rusya Devlet Başkanlığı danışmanı Vladimir Medinsky'nin müzakerelerin ardından "O (Eski Almanya Başbakanı Otto von Bismarck) her zaman şunu söylerdi: Rusları asla aldatmaya veya onlardan bir şey çalmaya çalışmayın çünkü zaman geçse de er ya da geç Ruslar her zaman kendi çıkarları için geri döneceklerdir." dedi. Bu açıklama, "Ruslar her zaman belirledikleri hedefleri için gelirler" sözünü tekrar hatırlatıyor.

Bu noktada Putin, Trump'ın yardımıyla Batı'nın birleşik, koordineli yaklaşımını oldukça akıllıca bir şekilde yıkmayı başardı. Hatırlarsanız, Avrupa ülkelerinin liderleri Kiev'deki toplantının ardından her şeyin ABD ile koordine edildiğini, önümüzdeki günlerde ateşkes sağlanamazsa çok sert yaptırımlar getireceklerini açıklamışlardı. Bunun ardından Putin, hemen İstanbul'da bir görüşme teklif etti. Trump da bu teklife destek verince Avrupa Birliği (AB) ülkeleri daha önce ABD ile aldıkları bütünleşik yaptırım kararlarını uygulayamaz hale geldi. Böylece Batı'nın tüm taraflarıyla koordineli yaklaşımının ortaya çıkışı engellendi. Rusya bu durumdan memnun........

© Anadolu Ajansı Analiz