menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

HALKI SİYASİLER Mİ SİYASET Mİ YORUYOR?

14 1
yesterday

Bazı zamanlar her şey yolundadır, ağlanacak hale bile gülünecek şeyler yapsanız da kimsenin umurunda olmaz, güler geçer millet. Bazı zamanlarda ise halk, siyaset ile ilgili iki kelam etseniz, yazsanız fırtınalar koparır; yazıp, söylediğinize "lanet edersiniz"!..

Siyaset, halk ve siyasetçi sözcükleri nedense herkes için ayrı bir anlam taşır, nedense!..

Her şeyin yolunda olabilmesi için, öncelikle herkesin ve herşeyin yerini ve anlamını çok iyi bilmesi gerekmektedir.

Elbette ki siyaset, en başta karşınızdakini ve toplumun geniş kesimlerini etkilemek, fikir ve düşüncelerini karşımızdakine inandırmak için yapılan bir süreçtir.

Burada işi retorikle de (boş sözlerle) yapmak mümkündür ama biz işi ciddiyetle ele alalım.

Belagatla (etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı) bu işin yapılması ayrı bir işlem ama bunu biraz da bilimsel olarak yapmak ise, sonuçların daha verimli ve anlaşılır olmasını sağlayacaktır.

Siyaset sözcüğünün kökeni Arapçadır ve “siyasa”dan gelir. Bu da yönetmek, eğitmek, yetiştirmek anlamına kullanılır. Bedevi toplumlarında at ve deve gibi hayvanları yetiştiren, terbiye eden kişiler için kullanılmış, sonuç olarak atları tımar eden kişiye de "SEYİS" denilmiştir.

Yazın yaşamında ise, şehir ve insanların yönetilmesini, zenginlik ve bolluk içinde iyi bir hayat sürmelerini sağlamak için, siyasetin nasıl olması gerektiğini anlatan yapıtlara da, "siyaset-nâme" denilmiştir.

Dönem dönem Ülkemiz siyasi yaşamı için güzel şeyler olur ve yaşanırken, özellikle darbe dönemleri ve baskıcı dönemlerde siyasetin biraz da kirlendiğini görmekteyiz.

Olaylara ve siyasete bakarken bir konu beni hep tebessüm ettirir, o da PRENS adlı yapıtın yazarı Niccolò Machiavelli (1469-1527, devlet adamı, askerî stratejist, şair ve oyun yazarı Floransalı düşünür, İtalyan Rönesans hareketinin en........

© Akdeniz Gerçek