Deveye hendek atlatmak
400 milyar dolarlık serveti olan, Güney Afrika doğumlu, 14 çocuk babası Elon Musk 20 Ocak 2025'ten bugüne ABD'nin dev harcama bütçesinden yaklaşık 100 milyar dolarlık kesinti yapmayı başardı...Musk'ın hedefi 2026'ya kadar ABD vergi mükelleflerinden toplanan 1 trilyon doların çöp-garbage yatırımlara (!) harcanmasını önleyerek 37-38 trilyon dolarlık bir borç yükü altında ezilen ABD devletinin iflasına engel olmak! ABD'nin yıllık harcama bütçesi 7 trilyon 300 milyar dolar!
Türkiye'nin üçüncü nükleer enerji santralinin Kırklareli'nin İğneada ilçesine kurulması planlanıyor. Türkiye'nin 3. nükleer santral planı: 'Anlaşma kesinleşirse Çin'in yurt dışındaki en büyük yatırımı olacak'
Öte yandan, Çinli jeologlar, Çin'in 60.000 yıl boyunca ülkeye yetecek 'sınırsız' bir enerji kaynağı keşfettiğini iddia ediyor.
Çin'in, ülkesine 60.000 yıl yetecek kadar enerji sağlayabilecek geniş bir toryum yatağı keşfettiği, gizliliği kaldırılmış bir ulusal jeolojik araştırmaya göre bildirildi.
Keşif, bilim insanlarının tam olarak işletilmesi halinde bir milyon ton toryum üretebileceğini tahmin ettiği, kuzey Çin'deki özerk bir bölge olan İç Moğolistan'daki Bayan Obo madencilik kompleksinde yapıldı.
Ülke genelinde 233 toryum zengini bölge belirleyen araştırma, Çin'in maden atıklarındaki toryum kaynaklarının dokunulmadan kaldığını ve küresel olarak fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak için çıkarılabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacılar, Bayan Obo demir cevheri sahasından sadece beş yıllık maden atığının, ABD'nin 1.000 yıldan fazla enerji talebini karşılayacak kadar toryum içerdiğini iddia ediyor.
Toryum, nükleer reaktörlerde uranyuma uzun zamandır potansiyel bir alternatif olarak kabul edilen, doğal olarak oluşan, hafif radyoaktif bir elementtir.
Uranyumun aksine, toryum doğrudan parçalanabilir değildir ancak nükleer fisyona dayanabilen bir malzeme olan uranyum-233'e dönüştürülebilir. Erimiş tuz reaktöründe (MSR), toryum lityum florürle karıştırılır ve 1.400°C'ye (2.550°F) ısıtılır, burada bir zincirleme reaksiyon başlatmak için nötron bombardımanına tabi tutulur.
Bu süreç, geleneksel uranyum reaktörlerinden daha verimlidir, önemli ölçüde daha az nükleer atık üretir ve nükleer erime riskini azaltır.
Çin, toryum bazlı nükleer teknolojiye büyük yatırımlar yapıyor ve Gobi Çölü'nde dünyanın ilk toryum erimiş tuz reaktörü (TMSR) santralinin inşasına başladı.
Tesisin 10 megavat elektrik üretmesi bekleniyor ve 2029'a kadar faaliyete geçmesi öngörülüyor. Pekin, toryum reaktörlerini uzun vadeli enerji bağımsızlığı stratejisinin temel bir unsuru ve kömüre ve ithal fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmanın bir yolu olarak konumlandırdı.
Toryumun, geleneksel nükleer reaktörlerde kullanılan birincil yakıt olan uranyum-235'ten 500 kat daha bol olduğu tahmin ediliyor.
Dünya Nükleer Birliği'ne göre toryum, uranyumdan 200 kat daha fazla enerji üretebiliyor ve bu da onu nükleer enerjinin geleceği için umut vadeden bir alternatif haline getiriyor.
Ancak uzmanlar, toryum bazlı reaktörlerin maliyet etkin bir şekilde çıkarılmasının ve ticari olarak geliştirilmesinin hala bir zorluk olduğu konusunda uyarıyor.
Keşif, Çin'in 2030 yılına kadar 24 yeni nükleer santral inşa etme planlarını ilerletmesi ve nükleer enerjiye yatırımını daha da artırmasıyla geldi.
Pekin toryum reaktör programını ilerletirken, araştırmacılar toryumun bir enerji kaynağı olarak potansiyelini incelemeye devam ediyor.
Pekin merkezli bir jeolog, anonim olarak konuşurken, toryumun yaygın olarak bulunduğunu ve büyük ölçekli........
© Akdeniz Gerçek
