ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE
12 Haziran Dünya Çocuk işçiliği ile Mücadele Günü idi. Gündemimiz o denli yoğun ki pek dikkat çekmedi gün. Oysa 12 Haziran 2002'de bugünün ilan edilmesinden maksat, “dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olabilecek bir aktivizm geliştirmek" idi.
Dünyada şu sıralar o kadar çok sorun var ki, çocuk işçilerin sorunları ile ilgilenenlerin sesi pek duyulmadı.
Çocuk işçi, yasalar açısından belirlenmiş bir yaşın altında olan ve çalıştırılan çocukları ifade ediyor. Bu uygulama uluslararası alanda insani sömürü olarak kabul ediliyor. Çocuk haklarının ortaya çıkmasıyla çocuk işçiliğe karşı tepkiler arttı. Çocuk işçiliği, temel bir çocuk hakkı ihlali olarak kabul ediliyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü ve UNİCEF tarafından hazırlanan " Çocuk İşçiliği:2020 Küresel Tahminler, Eğilimler ve Önümüzdeki Yol” raporuna göre 2020 yılında, Dünyada 160 milyon çocuk işçi var. Raporda, çocuk işçi sayısının son yıllarda daha arttığına işaret ediliyor. Kız ve erkek çocukların sayısı ise neredeyse eşit. Küresel çapta 25 milyon çocuk, zorla çalıştırılıyor. Hak arama mekanizmalarına ulaşmada da çocuklar tecrübesiz.
Çocuk işçiliğin nedenlerinin başında yoksulluk geliyor. Sorun eski. Kapitalizmin gelişim yıllarında daha vahim idi. En yoğun görüldüğü bölgeler Asya ve Afrika........
© Akdeniz Gerçek
