İran’a karşı yürütülen savaş ve meşhur “Kitle İmha Silahları”
İran’la sürdürülen savaş muhtemelen nükleer silahları engelleme amacı taşımıyor; tıpkı Irak savaşının Saddam’ın “kitle imha silahları”yla ilgili olmayışı gibi. Fakat İsrail’in niyeti, Netanyahu tarafından açıkça ifade edildi: İran İslam Cumhuriyeti’nin yerle bir edilmesi ve yerine, bugünkü Irak ya da Suriye’ye benzer şekilde merkeziyetsiz yapılarla örülü bir düzenin kurulması. ABD’nin Irak’ı işgali, yirmi yılı bulan savaşları ve felaketleri beraberinde getirmiş, sonunda da IŞİD gibi bir canavarın ortaya çıkmasına yol açmıştı. İran devletinin yıkılması ise çok daha büyük çaplı bir medeniyet felaketinden farksız olacaktır.
İsrail’in 13 Haziran Cuma günü İran’a geniş çaplı saldırılarla başlattığı savaşın bahanesi, İslam Cumhuriyeti’nin nükleer bomba geliştirmesinin önüne geçmekti. Saldırı, ABD ve İran temsilcileri arasında İran nükleer meselesi üzerine 15 Haziran'da Umman'da yapılması planlanan altıncı görüşme turundan hemen önce gerçekleşti. İsrail’in uluslararası hukuka göre saldırganlık eylemi olarak kabul edilen bu saldırısı, şaşırtıcı biçimde üst düzey müzakereler devam ederken, diplomatik girişimler savaşı önleyebilecekken ve İran’ın nükleer bomba geliştirmesinin an meselesi olduğuna dair hiçbir kanıt yokken düzenlendi.Saldırı, yaklaşık 200 İsrail savaş uçağının İran’ın derinliklerine doğru kapsamlı hava harekâtları düzenlemesiyle başladı. Hedefler arasında İran’ın askeri komuta ve kontrol merkezleri, hava savunma sistemleri, havaalanları ve nükleer tesisler vardı. İran’ın enerji altyapısı da vuruldu; başta Buşehr rafinerisi ve Güney Pars gaz sahası olmak üzere, İslam Cumhuriyeti’nin en önemli gelir kaynakları saldırı altındaydı. Bu saldırılar sonucu yüzlerce İranlı sivil hayatını kaybetti veya yaralandı. İsrail, ordu genelkurmay başkanı Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızları komutanı Hüseyin Selâmi ve birçok nükleer bilim insanının suikastını gerçekleştirmeyi başardı. Bu sadece başlangıçtı; zira İsrail’in yaptığı ilk açıklamalara göre saldırılar en az iki hafta boyunca devam edecekti.
İsrail savaş uçaklarının İran’a girip hedefleri vurduktan sonra üslerine nasıl geri dönebildiği ise gizemini koruyor. İsrail, tümü ABD yapımı olan en gelişmiş F-35’lerin yanı sıra F-15 ve F-16 savaş uçaklarını kullanmış görünüyor. Fakat bu uçaklar, İran içindeki hedeflere 2000 kilometreden fazla mesafede saldırı düzenleyemez. F-35’in........
© Agos
