menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Zelenskyj er under kritikk for ikke å holde valg. Kritikken er ikke berettiget.

9 2
yesterday

Hva kan egentlig demokratiske samfunn gjøre når det gjelder å holde lederne ansvarlige i konflikt?

I februar 2025 forsøkte den nye administrasjonen under Donald Trump å legge til rette for en fredsavtale mellom Ukraina og Russland. I den sammenheng ble Ukraina oppfordret til å avstå land og gjennomføre nye valg.

Fred er utvilsomt viktig for landet og befolkningen, men kan man pålegge et land som kjemper for sin overlevelse, å avstå territorium? Samtidig, etter mer enn 1200 dager med fullskalakrig og invasjon, viser ukrainske politiske institusjoner, sivilsamfunnet og borgerne fortsatt imponerende motstandskraft og styrke.

Vi stiller et spørsmål i denne kronikken basert på funn fra prosjektet Valref, støttet av Norges forskningsråd i perioden 2021–2025: Hva kan egentlig demokratiske samfunn gjøre når det gjelder å holde lederne ansvarlige i konflikt?

Ukraina har hatt tre tiår med nye politiske institusjoner og regelmessige valg til parlament og presidentembete.

Selv om president Volodymyr Zelenskyjs lederskap under krigen er formidabelt, og med rette hyllet, har det likevel vært under press.

På den ene siden har Ukrainas overraskende, resolutte respons på fullskalainvasjonen skapt bånd i samfunnet og gjennomgående i et land som fremdeles holder stand. Dessuten har politiske institusjoner opprettholdt den lovgivende aktiviteten, og forholdet mellom den lovgivende og utøvende makt har generelt holdt seg stabilt.

På den annen side har krigen påført Ukrainas fysiske........

© Aftenposten