Når han er så tydelig i sin kritikk så må vi lytte
Studieprogramleder bachelor barnevern, Institutt for sosialt arbeid NTNU
Økende barne- og ungdomskriminalitet bekymrer. Barnevern og politi kan ikke ordne opp i alt.
Publisert: 1. juli 2025 kl. 06:54 Oppdatert: 1. juli 2025 kl. 06:54 Du leser nå en kronikk. Den uttrykker innsenderens mening.19. juni ble temaet diskutert i Politisk kvarter NRK. Dagen før la Riksrevisjonen fram en ny undersøkelse av myndighetenes innsats mot barne- og ungdomskriminalitet.
Unge som bryter loven, blir stadig yngre og lovbruddene mer alvorlige.
– Undersøkelsen vår viser at myndighetene har sviktet i det forebyggende arbeidet. Det er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Det blir også trukket fram at det mangler kontinuitet og fleksibilitet i de kriminalitetsforebyggende virkemidlene og at det forebyggende arbeidet er preget av utydelige roller og uklare ansvarsforhold.
Rapporten beskriver fakta, konsekvenser, vurderinger og ikke minst anbefalinger. Både Justis- og beredskapsdepartementet og Barne- og familiedepartementet blir utfordret.
Anne Grytbakk Foto: PrivatBarndommen følger oss hele livet. Barndom i 2025 er annerledes enn barndom på 70-, 80- og 90-, 2000-tallet. Behovene for omsorg, trygghet, anerkjennelse, utfoldelse, spenning, aktivitet og læring endres ikke nevneverdig fra tiår til tiår. Men hverdagsliv anno 2025, det digitale livet, barn som vokser opp i fattigdom, pandemien, utenforskapet, kommersialiseringen, natur og klimakrisen, krigene og andre bekymringer er «nye» tema å ta inn over seg.
Barn og unge vokser opp i en mer urolig tid. Bekymringene vokser og rapporter om nettopp økt kriminalitet blant barn og unge, psykisk uhelse, rusbruk, voldsbruk, ensomhet, selvmord og utenforskap blant barn og unge både sjokkerer og bekymrer mange.
Det må tas på alvor, og kommunene må prioritere ressurser og ansatte nok til å beholde og utvikle både primært og sekundært forebyggende tiltak. Trondheim er kjent for gode samarbeidsrelasjoner mellom politi, barnevern, skole m.m., men det må daglig stimuleres og aktivt jobbes med ansvar og rolleavklaringer. Slik kan en forebygge ytterligere negativ utvikling.
Selvsagt er det lett å bli redd
Alle vil ha barn. Ingen vil ha ungdommer
At noen barn og unge søker mot kriminelle gjenger på gata og ytterliggående miljø og at det gjøres for lite, er en kjensgjerning som Riksrevisjonen tar opp. Det er en........
© Adresseavisen
