Yardım kuyruğuna kurşun: Gazze'de insanlığın çöküşü
Bosna'da, Ruanda'da, Srebrenitsa'da, Halepe'de yaanan katliamlar sonrasnda, hep ge gelen bir pimanln izlerini grrz. Oysa Gazze'de yaananlar daha sonra renilen eyler deildir. Her ey gzmzn nnde oluyor. Kurun sesiyle birlikte yanklanan en ar lk, bugn artk insanln sessizliidir.
Cihad slam Ylmaz/ GVENSAM Genel Koordinatr
Tarih, zalimlerin grltsn deil, mazlumlarn sessizliini en derin yanksyla tar. Bu a, teknolojik ilerlemelerin, diplomatik vitrinin ve kresel szlemelerin ardnda byk bir insanlk imtihanna sahne oluyor: Gazze. Bir halk, dnyann gz nnde kuatlm, a braklm, yardm beklerken hedef tahtasna dntrlm durumda. Bugn Gazze'de yaananlar, savan deil, vicdanszln anatomisidir.
Uluslararas hukuk kurallarna, insan haklar normlarna ve asgari ahlaki deer yarglarna aka meydan okuyan bir vahetle kar karyayz. stelik bu vahet, "yardm" kelimesinin bile hedefe dnt bir merhaleye ulam durumda. Son gnlerde, yardm bekleyen sivillere yneltilen ate, sadece a ve yaral insanlar deil; ayn zamanda insanln ortak deerlerini de delik deik etmitir.
Ahlaki kn sreklilii
Gazze'ye ynelik kuatma, bir gn ya da bir atma ann deil, on yllara yaylan sistemli bir bask rejimini temsil eder. Bu kk corafya, zellikle 2007'den bu yana srail tarafndan uygulanan hava, kara ve deniz ablukasyla adeta ak hava hapishanesine dntrlmtr. Bu ablukayla birlikte Gazze, gda, temiz su, ila, yakt ve temel yaam malzemelerine eriimi byk lde kstlanm; insani yardm kurulularnn faaliyetleri ya engellenmi ya da srekli tehdit altna alnmtr.
Uluslararas hukuka gre sivilleri hedef alan bu tr kuatmalar, "toplu cezalandrma" olarak tanmlanr ve sava suu kapsamnda deerlendirilir. Nitekim 1949 Cenevre Szlemeleri'nde sivillerin korunmasna dair hkmler ak ve nettir. Ancak Gazze, bu szlemelerin sayg grd bir dnya dzeninden uzakta, adeta kendi zamanndan koparlm bir insanlk yaras hline gelmitir.
Bu tarihsel kuatmann daha gerisine gidildiinde, 1948 Nekbe'si ile balayan Filistinlilerin sistematik yerinden edilmesi politikas grlr. Gazze, bu travmatik tarihsel srecin hem tan hem de taycsdr. 1967 sonras igal rejimi, yerleim politikalar ve ayrmc uygulamalarla birlikte Filistin topraklarnda bir apartheid dzeni ina edilmitir – ki bu artk sadece aktivistlerin deil, uluslararas insan haklar kurulularnn da raporlarnda aka yer bulan bir tespittir.
Gazze'ye ynelik........
© Açık Görüş
