Kıyıya vuran yavru Akdeniz foku yaşam alanına geri döndü
YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Anamur’da kıyıya vuran ve bitkin halde bulunan yavru Akdeniz foku, yapılan ilk müdahale ve tedavisinin ardından Bozyazı açıklarında yaşam alanına geri bırakıldı. Kıyı boyunca üç gün izlenen öksüz yavru fok, son olarak balık püresiyle beslenerek 3 Ocak sabahı yaşam ortamına bırakıldı…
Mersin’in Anamur ilçesi sahilinde dalgalara kapılarak 25 Aralık 2024 tarihinde kıyıya vuran yavru Akdeniz foku (Monachus monachus), tedavisinin tamamlanmasının ardından doğal yaşam ortamına geri bırakıldı. Anamur sahilinde zayıf ve bitkin halde bulunan yavru foka yapılan ilk müdahalede vücudunda çizik ve bereler tespit edilirken, ODTÜ Deniz İlimleri Enstitüsü ve SAD-AFAG işbirliğinde oluşturulan kurtarma ekibi, ilgili protokole uygun şekilde hortumla besleme uygulaması yaptı. Ardından Mersin Davultepe’deki rehabilitasyon merkezine götürülen yavru Akdeniz fokuna burada yapılan besleme ve izleme çalışmalarından sonra Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde tedavi edildi. Tedavisi tamamlanan yavru Akdeniz foku, yetkililerin gözetimi ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın desteğiyle Bozyazı açıklarında sürüklenme riskine karşı seçilen en uygun bölgede yaşam alanına geri bırakıldı. Denize bırakıldığı 3 Ocak’tan itibaren üç gün boyunca yaşam ortamında izleme çalışması yapılan öksüz yavru fokun denize bırakılma operasyonunun 5 Ocak’ta tamamlandığı, son olarak balık püresiyle beslendiği kaydedildi.
Mersin’in Anamur ilçesi sahilinde bitkin halde bulunan bakıma muhtaç yavru Akdeniz foku, Mersin ve Hatay’daki bakım ve tedavi süreçlerinin tamamlanmasının ardından Aydıncık açıklarında yeniden denize bırakıldı.
YAVRU FOK FİLM GİBİ BİR OPERASYONLA YAŞAMA TUTUNDU
Anamur Ören Mahallesi’ndeki Karaağaç sahilinde 25 Aralık 2024 tarihinde vatandaşların bitkin ve yaralı halde bularak yetkililere haber vermesiyle yavru Akdeniz fokuna ilk müdahale burada yapıldı. Mersin Erdemli’deki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, DKMP ve Sualtı Araştırmaları Derneği’nin Akdeniz Foku Araştırma Gurubu (SAD-AFAG) ekiplerinin yaptığı ilk müdahalenin ardından Mersin Davultepe’deki rehabilitasyon merkezine götürülen yavru fok burada beslenerek hayata tutunması sağlandı.
TEDAVİSİ TAMAMLANDI, 5 OCAK’TA EVİNE GERİ DÖNDÜ
Ardından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisi tamamlanan yavru Akdeniz foku, 3 Ocak’tan itibaren uzmanların gözetiminde getirildiği Bozyazı’da denize bırakılarak 3 gün boyunca yaşam ortamında izlendi. Son olarak balık püresiyle beslenerek yaşam ortamına uğurlanan yavru Akdeniz fokunu yaşama döndürme operasyonu 5 Ocak günü tamamlandı.
İLK MÜDAHALE ANAMUR’DA YAPILDI
Annesinden süt alamadığı için bitkin düşen yavru foka bir gün daha geç müdahale edilse yaşamını yitirme olasılığı bulunduğu belirtildi. Yavru Akdeniz fokunu kurtarılıp tedavi edilerek doğaya geri bırakılması adım adım raporlandı. SAD-AFAG’ın hazırladığı konuyla ilgili raporda, işlemlerin Akdeniz foku acil müdahale........
© Açık Gazete
visit website