Moskova Nazım Hikmet Vakfı 2025 Dostluk Ödülü GÜN BENDERLİ’nin
Vakıf Başkanı Ali Galip Savaşır, Budapeşte’ye giderek ödül beratını Benderli’ye takdim etti. Benderli de, Nazım,’ın “Ne güzel şey hatırlamak seni; ölüm ve zafer haberleri içinden, hapiste ve yaşım kırkı geçmiş iken…” dizelerini okuyarak teşekkür etti.
TKP’li Gün Benderli, 1940’lı yılların sonunda sol hareketlere, 28 yıla mahkum Nâzım Hikmet’in hapisten kurtarılması için yapılan gösteri ve faaliyetlere de aktif olarak katıldığı için Türkiye’den ayrılır.
Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde okurken de gittiği Berlin Gençlk Festivali’nde Nazım Hikmet ile tanışır. Nazım kendisine bir fotoğraf makinası hediye eder.
O günden sonra “Nazım Abisi” olur Benderli’nin.
Kendi ifadesiyle de, “Ömrünün sonuna kadar da öyle kalır”.
Viyana Barış Konferansı’nda da bir araya gelirler.
Nazım, Budapeşte ziyaretinde de “Seçilmiş Şiirler” kitabını “Her yerde, ince, yeşil bir selvi gibi karşıma çıkıp İstanbulumu gözümün önüne getiren kızım ve yoldaşım Gün’e. Nazım 1955, Budapeşte” yazıp imzalar.
Hukuk öğrenimi sürerken de -yine Nâzım Hikmet’in önerisiyle- Budapeşte Radyosu’nun yeni başlayan Türkçe yayınlarında editör-sunucu olarak çalışmak için Macaristan’a gelir Gün Benderli.
O zamandan beri araya giren kısa kesintilerin dışında Macaristan’da yaşamaktadır. Şöyle anlatır o günleri; “1953 yılının ilk haftalarında bir gün kendimi Budapeşte’de, Bródy Sándor sokağı 5-7 numaralı binanın kocaman ve ağır cümle kapısını içeriye doğru iterken görüyorum. Hiçbir zaman hayalini kurmadığım, belki de en az yetenekli olduğum alanda, Radyo Yayınlarında çalışmaya başlamışım. Otuz altı yıl sürdü bu iş. Macaristan’da rejim değişikliğinin gerçekleştiği 1989 yılının üstünden bir yıl geçtikten sonra, o zamanki yönetimin kepenkleri indirme kararını verdiği güne kadar…”
Eşi Necil Togay ve meslektaşı Yılmaz Gülen ile birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalar sayesinde, Nâzım Hikmet’in kendi sesiyle okuduğu şiirlerin........
© 9 Eylül Gazetesi
