Atatürk'ün Üniversite Reformu
Atatürk 1933 yılında bir ıslahat komisyonu kurduruyor. O yıl 150 hocası olan Darülfünun’un 90 hocası işten çıkarılıyor, sadece bilim insanlarının yer aldığı bir kadro kuruluyor. Aynı yıl Darülfünun İstanbul Üniversitesi adını alıyor.
O tarihten 3 yıl önce, 1930 yılında Atatürk Darülfünun’u ziyaret eder. Sorduğu bilimsel ve teknik sorulara tatmin edici cevaplar alamaz. Üzülür. Üniversiteninin uluslararası düzeyde, diğer ülkelerle rekabet edici nitelikte olması gerektiğini savunur. Bu nedenle 1933 yılında Darülfünun İstanbul Üniversitesi’ne dönüştürüldüğünde, tüm Devlet gelirinin yüzde 1’i her yıl üniversiteye aktarılır.
1933’te Atatürk’ün önceliğinde gerçekleştirilen üniversite reformu, Türk yükseköğretiminde bir dönüm noktasıdır. 2252 sayılı yasa ile İstanbul Darülfünun kaldırılıp yerine İstanbul Üniversitesi kuruluyor. Darülfünun kadrosundan çıkarılan 90 hoca, devlet kadrolarından farklı görevlere atanıyor. Hiçbiri işsiz bırakılmıyor!
Yeni kurulan üniversiteye ise yurtdışından hocalar getiriliyor. Bilimde öncü olan Almanya o dönemde Nazi işgaline uğrayınca, Atatürk bu durumu bir fırsat olarak görerek, Almanya’dan kaçan birçok yahudi akademisyeni Türkiye’ye davet........
© 12punto
