menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Radon: Görünmez tehlike ve doğadan ilhamla çözüm arayışları

7 0
08.01.2025

Radon, çoğu insanın farkında olmadığı, ancak sağlığımız üzerinde ciddi tehditler yaratan bir radyoaktif gazdır. Topraktaki uranyumun doğal bozunmasıyla oluşur ve özellikle kapalı alanlarda birikerek tehlikeli seviyelere ulaşabilir. Dünya genelinde akciğer kanseri vakalarının %3 ila 'ünden sorumlu olduğu tahmin edilen bu gaz, Türkiye’nin coğrafi ve çevresel özellikleri düşünüldüğünde, çok daha geniş bir bağlamda ele alınmalıdır.

Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle sadece doğal radon birikiminden değil, aynı zamanda çevre ülkelerin sorumsuzca gerçekleştirdiği radyoaktif atık deşarjlarından da etkilenmektedir.

Karadeniz, Rusya’nın radyoaktif ve kimyasal atıklarını adeta kendi idrar torbası gibi gördüğü bir alan haline gelmiştir. Rusya’nın, nükleer tesislerinden ve sanayilerinden çıkan atıkları Karadeniz’e bırakması, bu atıkların deniz akıntılarıyla Türkiye'nin Karadeniz kıyılarına taşınmasına neden olmaktadır. Bu durum, Sinop ve çevresindeki kanser vakalarındaki artışla doğrudan ilişkilendirilebilir.

Güney Avrupa ülkeleri ve denize kıyısı olan diğer bölgeler, özellikle zehirli tıbbi ve radyoaktif atıklarını, Türkiye'nin güney limanlarına bir "hela" gibi muamele ederek göndermektedir. Ücret karşılığında kabul edilen bu atıklar, çevresel kirliliği artırmakla kalmamakta, aynı zamanda bölgedeki kanser vakalarını da tetiklemektedir.

Çarpıcı Gerçek: Türkiye'nin bu tür atıkları kabul ederek elde ettiği ekonomik gelir, bu atıkların yol açtığı sağlık sorunlarını tedavi etmek için harcanan bütçeden çok daha........

© 12punto