Lozan'dan Sevr'e dönüş ve usulde paralellik
Usulde Paralellik ilkesi, İdare Hukuku kavramıdır. Bir işlemin oluşturulmasında uygulanan usulün, o işlemin geri alınmasında da geçerli olması anlamına gelir. Bir başka söylemle, yeni bir statükonun oluşturulmasında uygulanan yöntemin, o statükonun bozularak, önceki duruma dönülmesinde de uygulanmasıdır. Bunu fermuarın kapatılıp açılmasına benzetebiliriz.
Türkiye’nin başına örülmekte olan çorabı görebilmek için, yakın tarihle birlikte uluslararası hukuku ve uluslararası ilişkileri bilmek gerekiyor. Osmanlının çöküşü, işgal, kurtuluş ve kuruluş dönemleri hakkında yeterli bilgiye sahipseniz, toplumsal belleği, milli duyarlılığı yok etmek için şırıngalanan narkozun etkisi geçmeden, Lozan statüsünden Sevr statüsüne dönüş aceleciliğini, usulde paralelliğin sinsi adımlarını anında fark edersiniz.
Dostoyevski, Gogol’ün, Palto (kaput) öyküsü için ; “Biz hepimiz (Dostoyevski- Çehov- Gorki ) Palto’dan çıktık” derken, eserin, kendisinden sonra gelen yazarlar üzerindeki olağanüstü etkisini anlatmaktadır. Ülkemizdeki tekmil Kürtçü örgütlerin içinden çıktığı paltoyu, yani Kürdistan Teali (yükselme) Cemiyeti’ni bilmeden ne KCK’yı ne de PKK’yı anlayabilirsiniz.
Bölücü terör örgütünün kök atası, Kürdistan Teali (yükselme) Cemiyeti’dir. Mütareke İstanbul’unda, İngiliz doğumhanesinde, İngiliz ebenin kucağında dünyaya gözlerini açan Kürdistan Teali Cemiyeti, Bağlaşık Donanmasının boğaza demirlediği 13 Kasım 1918’in........
© 12punto
