İhtilal Meclisinin 105.yılı kutlu olsun
23 Nisan 1920’yi, Milli İradenin meşruiyet organı Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışıyla sınırlamak doğru değildir. 23 Nisan 1920, aynı zamanda Yeni Türk Devleti’nin tarih sahnesine çıkış tarihidir. Yeni devletin ilk adımı, 22 Haziran 1919 Amasya Genelgesidir. Amasya Genelgesi ile Saltanat ve Hilafet makamına örtülü, Babıali’ye (Mütareke Hükümeti doğrudan tavır alınmaktadır. Tehlikede olan vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının, milletin azim ve kararlılığı ile sağlanabileceğine işaretle yapılan Milli Kongre çağrısı, millet iradesinden başka irade tanınmadığını ortaya koyan bir meydan okumadır. Amasya Genelgesi için en uygun tanım, İstanbul hükümetinin siyasi ve idari otoritesini yok sayan bir ihtilal çağrısı olmasıdır.
Saray’ın, işgale direnen, Pontus çetelerine karşılık veren halkın sakinleştirilmesi, milli tansiyonun düşürülmesi için bölgeye gönderdiği Paşa’nın farklı ajandasının olduğu kısa zamanda anlaşılacaktır. 9. Ordu Müfettişi olarak, mülki ve askeri anlamda geniş yetkilerle Samsun’a gönderilen Mustafa Kemal Paşa, ilk adımın ilk gününden başlayarak (19 Mayıs 1919) Anadolu İhtilalini örgütlemeye başlamıştır. Amasya Genelgesinde çağrısı yapılan Milli Kongrenin Eylül’de Sivas’ta gerçekleşecek Milli Kongre öncesi Temmuz’da yapılan Erzurum Kongresi, Mustafa Kemal’in katılımıyla bölgeselden ulusala geçişin işaret fişeği olarak okunmalıdır.
Sarayın ve işgalcilerin tüm engelleme çabalarına karşın gerçekleştirilen Sivas Kongresi, Anadolu ve Trakya’yı kapsayan Milli Mücadelenin yol haritasının belirlendiği bir dönüm noktasıdır. İşgalcilerin........
© 12punto
