Çürümenin diyalektiği
Türkiye, beka sorununa dönüşen mevcut ( rant üreten) yerel yönetim mevzuatını acilen değiştirmek zorundadır. Yakın geçmişte, mevzuatta bu doğrultuda yapılan sistematik düzenlemelerle, büyükşehir belediyelerinin rant üreten birer emme basma tulumbasına dönüştürülmesinin yıkıcı etkilerine tanık olmaktayız.
Siyaset değirmeninin, yerel yönetimlerden parti genel merkezlerine aktarılan rantla döndüğü bilinen bir gerçekliktir. Bu olgu, siyasi partileri, rantın çok yüksek olduğu büyükşehir belediyelerine bağımlı kılmakta, parti genel merkezlerindeki nüfuzlarını artırmasına ve bir anlamda vesayet ilişkisi kurulmasına neden olmaktadir.
İktidariyla muhalefetiyle durum budur. Ama bir farkla. Siyasi erki elinde bulunduran iktidar partisi, potansiyel tehlike arz eden ya da kişisel ikbal ajandası olduğundan kuşkulandığı kendi büyükşehir belediye başkanlarını ( miadı doldu vs. bahanelerle ) afettmekte / azletmektedir!
Yerel yönetimlerin, siyaset çarkının finans yeli / rüzgârı haline gelmesinin yıkıcı sonuçları yakın gelecekte daha net görülecektir. Devletin küçülmesi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinden, özelleştirilmesine kadar varan, Türkiye gerçekliğinden tümüyle kopuk yaklaşımlar, işin bir başka vahim boyutudur.
Bileşik kaplar........
© 12punto
