menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Patronlar en çok ne ister?

13 0
16.06.2025

Global şirketlerden Türk Patron şirketlerine geçenlere birkaç ipucu:

Tüm dünyada daha yerel, daha sağlıklı, daha sürdürülebilir fikirlere ve işlere yönelim artıyor. Hem tüketici hem çalışanlar daha anlamlı işler ve markalar tercih ediyor. Tepe yönetimler ve patronlar ise giden düzeni bozmamak, yeni yatırımlar yapmamak için biraz uzaktan izlemeyi tercih etmekte.Bu, sadece ürünler ya da hizmetler için değil, iş modelleri, çalışma biçimleri ve liderlik anlayışı için de geçerli.

Global şirketlerin bu dönüşüme uyum sağlaması, iç bürokrasileri ve karmaşık karar alma yapıları nedeniyle zor olabiliyor. Uyum sağlanamayınca ve kâr ve hacim küçülme sinyalleri verince de, ilk hareket genellikle en tepedekine geliyor: CEO değişiyor, ofisler kapanıyor, roller sadeleşiyor, bütçeler daralıyor.

Bu dönüşüm sadece kurumları değil, çalışanları da etkiliyor. Heyecan verici iş kalmayınca, yetenekli yöneticiler gönüllü olarak daha dinamik, daha anlamlı işlere ve şirketlere geçmek istiyor. Küçülen değil, büyüme potansiyeli olan ve heyecan verecek işleri tercih edebiliyorlar.

Son dönemde gözlemlediğim, globalde üst düzey kurumsal yöneticiler, özellikle 40’lı ve 50’li yaşlarında, büyük global markalardan çıkıp Türk patron şirketlerine geçmeye başladı. Ancak burada karşılarına yeni bir ‘resim’ çıkıyor.

Özellikle bugüne kadar büyük yapılar içinde, global süreçlerle, farklı ülkelerden profesyonellerle çalışmış yöneticiler için patron şirketine geçiş her zaman sanıldığı kadar kolay olmuyor. Hele ki sizden önceki tepe yönetici kurumsaldan gelmiyor; ya patron, patronun tanıdığı veya akrabası ise devir teslim çok zor oluyor. Daha doğrusu yaşanan, ‘devir teslim’ tanımına çok uymuyor. Ya da ‘sadece’ oda ve masayı kapsıyor.

Kurumsalda yıllarca en iyi ekiplerle, danışmanlarla stratejik planlar........

© 10 Haber