menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sevgilimin sevişirken çıkardığı sesler bende bir tiksinti tetikliyor

18 0
previous day

İrem Hanım selam, Ben 31 yaşında bekar bir erkeğim. Uzun süredir biriyle görüşüyorum ama birlikte yaşamıyoruz. Belki bu soru bugüne kadar köşene hiç gelmedi ama ciddiyim: Sevgilimin cinsel ilişki sırasında çıkardığı bazı sesler bende fiziksel tepkiye sebep oluyor. Erotik olmaktan çok uzak – aksine itici geliyor. Ağzıyla çıkardığı bazı küçük sesler, inlemeler, hatta bazen derin nefes alması bile bende bir tiksinti tetikliyor. O sırada beynim “kaç!” komutu veriyor. ChatGPT ye sordum. Misophonia (belirli seslere karşı aşırı duyarlılık) olduğunu düşünüyor. Bu durum cinsel hayatımıza zarar veriyor. Onu kırmak istemiyorum ama seslere tahammül edemediğim için bazen seksten uzak duruyorum. Bu nasıl çözülebilir?

Değerli Okurum,

Evet, bu soru bu köşeye ilk kez geliyor ama hiç şaşırmadım. Çünkü seks sadece beden değil; beş duyunun senfonisi. Kimi gözle tahrik olur, kimi kokuyla, kimi de sesle…

Bu durumun adı gerçekten misophonia olabilir. Tabi bir uzman görüşü almak gerekir. Bu, bazı seslerin sende agresyon, tiksinti, hatta panik tetiklemesi demektir. Çiğneme sesi, nefes sesi, ağız içi sesleri gibi…

Seks sırasında bu tür seslere maruz kalınca beynin “kaç ya da savaş” tepkisi veriyor. Yani senin için o an erotik değil, kaotik.

Peki çözüm var mı? Uzmanlar fokus değişimi öneriyor. Seks sırasında müzik aç. Tempolu, duygusal veya erotik tonda bir playlist sesi perdeleyebilir.

Hep söylüyorum İletişim gerekli (ama kırmadan): Partnerine “senin sesinle ilgisi yok, benim beynim bazı seslere ters tepki veriyor” diyerek nazikçe paylaş. Biraz ritmi değiştir: Sessizliğe gömülen bir ortam yerine biraz daha eğlenceli, konuşmalı, kahkahalı bir seks deneyimi planla. Böylece odak değişir.

Bu durum sadece cinsellikte değil günlük hayatta da sorun yaratıyorsa (örneğin birinin yanında yemek yiyememek gibi), bir terapistle çalışmak faydalı olur. Seninki sadece beyin sisteminde farklı kablolama. Ama unutma, bu beyin........

© 10 Haber