menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“Cinsellik değil, görünürlük bağımlısıyım galiba!”

19 0
10.05.2025

İrem Hanım Merhaba. 34 yaşında bekar bir kadınım. Benim konum biraz garip olabilir ama artık kendimden bile yoruldum. Kendimi seksi hissediyorum. Aynada bakarken, Instagram’da story atarken, hatta sokakta yürürken bile… Ama biri bana gerçekten dokunmaya çalıştığında, geri çekiliyorum. Sanki “temas etmek” özel alanıma saldırı gibi geliyor.

Bunu bir “travma sonrası durum” gibi yaşamıyorum; yani kötü bir şey yaşamadım. Ama zihnimde biri bana gerçekten yaklaşınca hemen bir blokaj başlıyor. İçimden bir ses “dikkat, işler karışacak” diyor. Oysa dışarıdan bakıldığında seksi, özgüvenli, açık biri gibi görünüyorum.

İlişkilerimde de sürekli “güçlü kadın” rolüne takılıyorum. Bedenimi göstermekten çekinmem ama paylaşmakta zorlanırım. Duygusal ya da cinsel yakınlık teklif edildiğinde içim daralıyor. Belki de aslında sadece görünmek istiyorum, yaşamak değil? Ne oluyor bana? Beni ne tetikliyor olabilir?

Değerli Okurum,

Ne kadar dürüst, ne kadar tanıdık bir itiraf… Seninki tam bir “modern çağ cinsel çelişkisi”: “Seksi görün, ama seks konuşma. Dokunulabilir ol, ama dokunulma. İlgi çek, ama yakınlık kurma.”

İçinde olduğun duruma ilişki-duygu-beden kopukluğu diyebiliriz. Ve evet, çok yaygın.

Şöyle düşün:Sosyal medyada “görünmek”, sahici yakınlık ihtiyacının hızlı ama yüzeysel karşılığı haline geldi. Oysa cinsellik, sadece “güzel görünmek” değil; kırılgan olmak, duygusal soyunmak, kontrolü bırakmak demek. İşte bu noktada sistem hata veriyor.

Ne olabilir tetikleyici faktörler? Sürekli “yeterince güzel/fit/çekici olmalıyım” baskısıyla bedenin, cinselliğin hizmetkârı gibi çalışıyor olabilir. Yakınlık kurmanın, güçsüzlük anlamına geldiğini düşünebilirsin (özellikle başarılı, kontrol sahibi kadınlarda sık görülür).Ve belki de, duygusal derinliği olmayan temaslardan korunmak için bedenin “otomatik kilit” sistemi devreye giriyordur.

Çözüm mü? Cinsellik sadece çıplaklık değil, hissetme meselesi. Kendine “temas ne zaman güvenli hissettirdi?” diye sor.Bedeninle savaşma. Onu bir gösteri aracı değil, senin duygularının uzantısı gibi görmeye çalış.Yakınlık korkusu yaşayan biriyle sadece cinsel terapi değil, duygusal farkındalık çalışmaları da gerekebilir. Ve en önemlisi: Instagram’da........

© 10 Haber