Adını Beyinlere Yazdıran Cerrah Ve Bir Filozof Gibi Ölen Fotoğrafçı
Gazi Yaşargil, 27 Mayıs 1960 darbesi sırasında yurt dışında bulunması nedeniyle askerlik yapamadığı için vatandaşlıktan çıkarıldı ve 18 yaşında ayrıldığı Türkiye’ye ancak 1988’de Turgut Özal’ın verdiği pasaportla dönebildi.
11 Haziran 2025 günü, onun vefatını T.C. Zürih Başkonsolosluğu bu kez şöyle duyurdu:
“Yüzyılın En İyi Beyin Cerrahı” unvanına layık görülen, bilim dünyamızın gurur kaynağı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendik.
Uzun yıllar boyunca Zürih’te yaşamış ve ömrünü bilime adamış olan Prof. Yaşargil insanlığa sunduğu katkılarla yalnızca meslektaşlarına değil, tüm yeni nesillere ilham olmuş müstesna bir şahsiyettir.
Yaşargil’in 100. doğum günü onuruna birkaç gün önce Zürih’te uluslararası bir konferans düzenlendi.
O toplantıda, insan beyninin henüz adlandırılmamış bir bölgesinin adı artık ‘Yaşargil Sulcus’ olarak ilan edildi ve büyük cerrah sonsuza kadar ölümsüzleştirildi.
Bu haberi okuyunca, Dücane Cündioğlu’na ait, vaktiyle bir kenara koyduğum bir sözü hatırladım:
“Bilime adanmış bir ruh başka şeyin peşinden koşmaz” demişti.
Bu görüşe zıt ihtirasları ve “başka bir şeyin” peşinde koşma tercihleri bugün bir sır olmayan bazı meslektaşlarına karşılık, Cumhuriyetinin kuruluşundan yaklaşık 2 yıl sonra 6 Temmuz 1925’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan Mahmut Gazi, sadece inandığına adadığı yaşamıyla değil, kutsal bir mesleğe bakışın simgesi oluşuyla da tarihimizde ‘müstesna bir insan’ olanak yerini aldı.
Bir başka özel insan Robert Emerson Landsburg, 1980 yılında Mount St. Helens yanardağının patlamasını fotoğraflarken hayatını kaybeden Amerikalı bir fotoğrafçı.
St. Helens Dağı, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Washington eyaletinin Skamania County bölgesinde bulunan aktif bir strato volkan’mış.
Bu yanardağ, Portland’ın 83 kilometre kuzeydoğusunda ve Seattle’ın 158 kilometre güneyinde yer almaktadır. Landsburg’un doğduğu yer de Seattle.
Patlamadan önceki haftalarda Landsburg,........
© 10 Haber
