Teknolojik işsizlik
1 Mayıs denilince aklımıza ilk gelen polis müdahaleleri, kapanan yollar ve sesini bir türlü duyuramayan kitleler oluyor. Dünyanın pek çok ülkesinde son derece renkli kutlamalara sahne olan 1 Mayıs’ın, ülkemizde bu şekilde cereyan ediyor olması en hafif tabiriyle üzücü. Bazı ülkelerde yapıldığı gibi şenliklerle kutlayamasak da bu özel günü en azından çalışanların sorunlarını tartışmak için değerlendirebiliriz.
Ülkemizde yoğun gündemden henüz hak ettiği tartışma alanını bulamamış konulardan bir tanesi teknolojik işsizlik. Her ne kadar teknolojik işsizlikten bahseden kişiler “teknoloji düşmanı” gibi algılansa da, yeni teknolojilerin insanları işsiz bırakması tarihsel süreçte daha önce defalarca karşılaşılan gerçek bir sorun. Örneğin, makinelerin insanların yerini alarak bir işsizlik sorunu yaratmasını engellemek için başlatılmış en önemli hareketlerden olan İngiliz tekstil işçilerinin Luddite hareketi 1811 ve 1816 yılları arasındaydı.
Teknolojik işsizlik tartışmalarına ilişkin genel kanı, teknolojik gelişmeler nedeniyle bazı işler yok olsa dahi daha nitelikli yeni işlerin zamanla yaratıldığı yönünde. İçerisinde bulunduğumuz dördüncü sanayi devrimi sonucunda da benzer bir durum yaşanacağını belirten uzmanların sayısı az değil. Ayrıca, otomasyonun bir işin tamamını değil, bir işi oluşturan görevlerden bazılarını üstlendiğini, bu nedenle de aslında........
© 10 Haber
