Bekârlık vergisi
Kuzey Makedonya’da 25 yaşını doldurmuş ve belirli bir miktarın üzerinde gelir elde eden bekârlardan ek bir vergi alınacağı haberi, ülkemizde de “bekârlık vergisi” tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Türkiye’de bekârlık vergisi Cumhuriyetin ilk yıllarında zaman zaman tartışılmış ve basında geniş yer bulmuş olmasına rağmen hiç uygulama bulmadı.
Bekârlık vergisinin temel amacı nüfusun çoğalmasını desteklemek. Bu uygulamanın ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarında tartışılması tesadüf değil. Uzun süren savaşlar genç nüfusu eriterek nüfusta ciddi bir azalmaya, doğum oranlarının düşmesine ve de verimli olarak çalışan kişi havuzunun önemli ölçüde küçülmesine yol açıyor. Çözüm? Daha fazla genç nüfus, yani daha fazla çocuk.
Cumhuriyetin ilk yıllarından farklı olarak günümüzde nüfus azalması daimî bir “sorun”. Bir ülkenin nüfusunun bir nesilden diğer nesile azalmadan aktarılabilmesi için gereken doğurganlık oranının kadın başına 2.1 olduğu belirtiliyor. The Lancet’de 2024 senesinde yayımlanan bir araştırmaya göre 2050 senesinde kadar ülkelerin dörtte üçünün doğurganlık oranları nüfuslarının devamını sağlamaya yeterli gelmeyecek. 1.1-1.2 doğurganlık oranı ile, Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor.
Nüfusun artabilmesi için aile kurmanın gerçek anlamda desteklenmesi önemli. Ailelere sağlanabilecek vergi avantajları, iş hukukunda yapılabilecek çeşitli değişiklikler ya da doğrudan maddi destek şeklinde farklı ekonomik avantajlar hayata geçirilmeli. Bekârlık vergisi, ailelere sunulan bu gibi avantajlar için finansman sağlamayı amaçlıyor.
Örneğin, Trump yönetimi 2025 -2028 seneleri arasında doğan her Amerikan vatandaşı bebeğe 1.000 dolar bakiyeli bir hesap açılacağını ve hesapta biriken........
© 10 Haber
