menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

KAPTANIN KÖŞESİ/ BÖLÜM-58

4 1
03.08.2024

Değerli Okuyucularım, takdir edersiniz ki önceki bölümde örneklerini verdiğim kaptan tipleri ve CRM uygulamayan kaptanların sayısı fazla değildi. Fakat bu kadarı bile uçuş emniyetini tehlikeye düşürmek için yeterli olabilirdi. Özellikle standart olması gereken hareketleri ve usulleri herkes yazılanın aksine kendi alıştığı şekilde uygularsa bu, aynı dilin konuşulmadığı bir kokpit yaratır ki çok tehlikeli bir durumdur.
İstanbul Havayolları'na girdiğimden 6 ay sonra, 1981-1985 yıllarında 112.Filo'da beraber görev yaptığımız Mustafa Topçuoğlu Kaptanımın önerisiyle Eğitim Departmanında ek göreve başladım. Haftada 1 gün ya da gerektiğinde daha fazla şirkete gidiyordum ve pilotların eğitim departmanındaki işlerine yardımcı oluyordum. Eğitim Müdürümüz Erdinç Vardı kaptanımdı ve gerek eğitimde gerekse uçuşlarımızda çok zevkli görevler yapmıştık.
Kokpit personeli olarak iyi bir eğitim aldık. İkinci pilotlar olarak standartlarımız aynıydı ve kokpitteki tek sıkıntımız kendi kurallarını uygulayan kaptanların bu davranışlarıydı.

EFSANE PHANTOM PİLOTU
Şimdi sizlere Hava Kuvvetlerinde ve Sivil Havacılıkta adını Efsane Havacılar arasına yazdırmaya hak kazanmış bir büyüğümden, abimden bahsetmek istiyorum. Onu ilk kez 1982 veya 1983 yıllarında Eskişehir'de, NATO tatbikatlarına gelen yabancı birliklerle Türk Birliklerimizin(deniz, hava) ortak brifinglerinde, kürsüde yansılardan brifing veren yabancı birlik personelinin söylediklerini İngilizceden Türkçeye tercüme ederken daha yakından tanıdım. Filolarımız ayrı olduğu için herhangi bir sebeple tanıma şansım olmamıştı. Bazen ortak gece uçuşları yapıldığında brifinglerde görüyordum, ama İngilizceye bu kadar hakim olduğunu bilmiyordum. Havacılık lisanının İngilizce olduğunu biliyordum ama ben ve benim gibi Fransızca ve Almanca okuyanlar çok şeyden mahrumduk, yabancı ülkelerin uçucularıyla yapılan görevlere maalesef ki bizler planlanmıyorduk haklı olarak. Hatta bir seferinde bizler deri eldivenlerle uçarken Amerikalılar “Nomex” yangına dayanıklı eldivenlerle uçuyorlardı, benimde olsun istedim sanıyorum ki çok iyi İngilizce bilen bir devre arkadaşım olan Sevgili Macit Özalp'a Amerikalı bir pilottan Nomex eldiven istemesini rica etmiştim. Öyle hatırlıyorum ki kendi teçhizatçı personelinden yeni bir eldiven almış bana vermişti o Amerikalı pilot. Hani bazen anlatırlar ya, çocuklukta bayramlarda yeni bir kıyafet alındığında o kıyafetle uyuyorlarmış çocuklar bayram öncesi. İşte ben de o eldivene çok........

© Yeşilgiresun


Get it on Google Play