Kooperatiflerde Eşitlik İlkesi
Bir biçimde ülkemizdeki her bir yurttaşın kooperatiflerle ilişkisi olmuştur, olmaktadır. Ülkemizdeki kooperatif sayısı, şaşırtıcı ölçüde fazladır. Sayısal fazlalığın yanında niteliği de düşüktür. Olanak bulduğumda kooperatifleri ve üretici birliklerini “örgüt çöplüğü” olarak tanımlarım. Nüfusa orantılandığında dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar çok sayıda kooperatif ve üretici birliği yoktur. Bu temel niteliksizliğin üzerine ortakların, yöneticilerin ve denetçilerin niteliksizliği de tüy dikmektedir.
Bununla birlikte kooperatifleri ilgilendiren önemli bir hususa değinmek istiyorum. Genel nitelik düşüklüğü ve niceliğin oluşturduğu sorunların yanında ortaklara eşit işlem yapılmaması sorunu bulunmaktadır. Bu sorun, aslında şirketlerde de vardır. Ama şirketlerde sermaye payı üzerinden söz hakkı elde edildiği için dikkati çekmemektedir. Kooperatiflerde ise eşitlik ilkesinin uygulanmamasının oluşturduğu sorunlar demeti her ortamda yaşanmaktadır.
***
1163 sayılı Kooperatifler Yasasının 23. maddesinde “Ortaklar bu kanunun kabul ettiği esaslar dâhilinde hak ve vecibelerde eşittirler.” hükmü bulunmaktadır. Hüküm dikkatle incelendiğinde doğrudan doğruya mutlak eşitliği öngörmediği anlaşılacaktır. Ortaklar, 1163 sayılı Yasanın kabul ettiği esaslar dâhilinde eşittirler. Bu eşitlik hem haklar hem de vecibeler yönünden geçerlidir. Yasanının diğer maddeleri incelendiğinde ortakların mutlak eşitliğini öngören hükümler olduğu gibi kişiye, olaya, duruma ve yerine göre ortaklara farklı davranılabileceğini gösteren hükümler de bulunmaktadır. Örneğin, her bir ortağın en az bir pay almasında, mutlak eşitlik aranırken,........
© Yeşilgiresun
visit website