İkramiyeye İlişkin Sorular
Mustafa Kemal Atatürk, 02.11.1937 tarihinde TBMM'deki söylevinin bir bölümünde şöyle demiştir:
“…Şimdi arkadaşlar, ekonomi hayatımızı gözden geçireceğim. Derhal bildirmeliyim ki, ben, ekonomik hayat denince; ziraat, ticaret, sanayi faaliyetlerini ve bütün nafıa işlerini, birbirinden ayrı düşünülmesi doğru olmayan bir kül sayarım. Bu vesile ile şunu da hatırlatmalıyım ki, bir millete müstakil hüviyet ve kıymet veren siyasî varlık makinesinde, devlet, fikir ve ekonomi hayat mekanizmaları, birbirlerine bağlı ve birbirlerine tabidirler. O kadar ki, bu cihazlar birbirine uyarak aynı ahenkte çalıştırılmazsa, Hükümet makinesinin motris (çekici-lokomotif) kuvveti israf edilmiş olur, ondan beklenen tam verim elde edilemez. Onun içindir ki, bir milletin kültür seviyesi, üç sahada; devlet, fikir ve ekonomi sahalarındaki faaliyet ve başarıları neticelerinin hâsılası ile ölçülür…”
Büyük Atatürk, her şeyin bir bütün olduğunu, birbiriyle ilişkili olduğunu, yönetim erkinin uyumlu çalışması gerektiğini, bu uyum olmadığında devletin çekici gücünün etkisinin olamayacağını, devletin verimli çalışamayacağını dile getirmiştir. Sanki o tarihte bugünleri görmüş. Ne dersiniz?
***
Biliyorsunuz; yaşamakta olduğumuz ekonomik krize karşın Cumhuriyetin yüzüncü yılı nedeniyle emeklilere 5.000 lira ikramiye verilmesi gündeme gelmişti. Ancak, yasalaşma aşamasında emekli olup da ücretli çalışanlara, çiftçi kayıt sistemine dâhil olanlara, esnaflık ve ticaret yapanlara verilmeyeceği yönünde düzenleme yapıldı. Nitekim sayılanlar bu ikramiyeyi alamadılar. Bu düzenleme, ilk yapılan açıklamalara göre farklı sonuçlar ortaya çıkarmıştı. Daha sonra toplumdan gelen tepkiler üzerine geri dönüldü. Şimdi, görüşülmekte olan torba yasaya dâhil edilerek, alamayanlara da ikramiyeyi verilmesi yönünde düzenleme yapılması sürecinin içindeyiz.
***
Kamuda........
© Yeşilgiresun
visit website