Belediyeler ve Konut Kooperatifçiliği
Kooperatifler, ekonomik ve toplumsal yardımlaşmanın ve dayanışmanın örgütleridir. Gönüllü katılım, demokratik yönetim, bağımsızlık ve topluma karşı sorumluluk kooperatifçiliğin evrensel ilkelerindendir. Ekonomik ve toplumsal dayanışma ve karşılıklı yardımlaşma kurumları olarak kooperatiflerin, toplumsal yapıda önemli yer tutmaları ve işlev görmeleri beklenir. Ancak, ülkemizde sayıca çok fazla kooperatif olmasına karşın toplumsal ve ekonomik dayanışma ve karşılıklı yardımlaşma işlevlerini yerine getirebildikleri söylenemez.
***
Belediyeler, hemşeri hukukuna göre etkinlik göstermek ve belde halkının gereksinimlerini görmek üzere kurulmuş örgütlenmelerdir. Belediyeler, belde halkının yaşam koşullarını kolaylaştırmak, iyileştirmek, geliştirmek, hizmetleri ucuzlatmak üzere etkinliklerde bulunması zorunlu olduğu gibi belde halkının gönencini artıracak önlemleri alması ve girişimlerde bulunması da gerekmektedir.
Kısacası belediyeler ile kooperatiflerin aynı amacı gütmeleri olanaklıdır. Belediyeler ile kooperatiflerin özellikle konut yapı kooperatiflerinin amaçlarında çakışma sağlanabilir. Buna karşın belediyelerden yeterli destek sağlanamadığı ve önderliği olmadığı için konut yapı kooperatiflerinin başarısız örneklerine yoğun bir biçimde karşılaşılmaktadır.
Konut kooperatifçiliğinin başarılı olabilmesi, dolayısıyla konut sorununun çözülebilmesi için belediyeler; konut yapı kooperatiflerinin kuruluşuna, arsa sağlamasına, plan ve proje hazırlamasına, ucuz ve kaliteli inşaat malzemesi sağlamasına önderlik etmeli, kurucu ve ortak olmalı, yönlendirmeli ve........
© Yeşilgiresun
visit website