Kamu yönetiminde sorunların çözümüne yönelik ayak sesleri duyulmaya başladı
31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında seçimsiz uzun bir sürenin kamu yönetiminde yeniden yapılanma için önemli bir fırsat olduğu yazılıp çizilmeye başlanmıştır. Biz siyasi önerilerden ziyade kamu personel sistemi ve kamu yönetimi açısından öneride bulunmaya çalışacağız. Bu yazımızda tekrara kaçma pahasına da olsa akut hale gelmiş sorunları ve önerilerini açıklamaya çalışacağız.
Kamu yönetiminin dört temel sacayağı olduğunu düşündüğümüzde bunların; 1- Teşkilat, 2- Kamu görevlisi, 3- Bunları ve genel düzenlemeleri belirleyen siyasi irade, 4- Kurumsal hafıza ve kurumsal gelenek olduğu görülecektir.
Bu çerçevede, kamu yönetiminin ve personel sistemimizin bilinen temel ciddi sorunları olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Zaten her sistem belirli bir süre sonunda reforma ihtiyaç duyar. Bu konularda erbaplarına acilen raporlar hazırlatılmasında ve sonucuna göre de yapısal bir reformda fayda olacaktır.
Kamunun her statüsündeki kamu görevine girişte uygulanan mülakat sistemi adaletsizlik algısını her geçen gün pekiştiriyor. Bu nedenle kamu görevine girişte adaletsizlik yapıldığı algısına sebep olan mülakat sistemine çözüm üretilmesi kaçınılmaz bir hal almıştır.
Bu konuda büyük bir ittifak olup hemen hemen her siyasi parti mülakatın daraltılacağını taahhüt etmiştir. Ancak gelinen noktada bir arpa boyu yol alınamamıştır. Nitekim mahalli idare seçimleri sonrasında partileri veya adayları değişen belediye başkanlarının basına yansıyan açıklamaları dikkate alındığında kamu kurumlarına personel alımında ciddi sorunlar olduğu görülmektedir.
Aynı partinin yeni belediye başkanı, seçilir seçilmez önceki başkan döneminde alınan yüzlerce kamu personelinin iş akdini sonlandırabilmektedir. Demek ki personel ihtiyacından tutun da teminine kadar ciddi yapısal sorunlar olduğu aşikardır.
Hele kamuya kura ile işçi alımı var ki acilen neşter vurulması gereken bir yara haline gelmiştir. KPSS bir kenara bırakılarak hiçbir standardın olmadığı kura yöntemiyle temin edilen kamu personelinin yapacağı kamu hizmetinin beklenen faydayı sağlaması oldukça zordur. Daha önce bu konuyu detaylarıyla açıklamıştık. KPSS, merkeze alınarak adayların çalışırsam kazanırım algısının pekiştirilmesi gerekiyor.
Yine sınavsız personel alımları da adaylarda çok büyük hayal kırıklığı oluşturmaktadır. Bu nedenle kamu kaynağı kullanan kurumlara sınavsız personel alımına son verilmeli, özellikle de mahalli idarelerin iştiraklerindeki ve diğer kurumların kurdukları şirketlere sınavsız alımlar masaya yatırılmalıdır. Belediye........
© Yeni Şafak
visit website