Kamu personelinin sesi olarak sorunlarını gündeme taşıyoruz
Bugünkü yazımızda okuyucularımızdan gelen talepler doğrultusunda öne çıkan sorunları ve çözüm önerilerini gündeme getirmeye çalışacağız.
Mahalli idarelerde kadroya geçen personel nakil sorunundan dertli
Bir okuyucumuz; “Belediyelerde kadroya gecen personellerin tayin hakki yok. Geçiş hakkı sadece belediye ve özel idareler ile sınırlı, çok mağdur var. Ailelerimizden kopuk durumdayız. Gündeme alırsanız seviniriz.”
Belediye çalışanlarının genel olarak ciddi sıkıntıları olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Her başkan değişikliğinde bütün personel adeta diken üstünde olur. Bazıları ciddi sorunlar da yaşar. Özellikle idareci olanların görevleri başında kalması hemen hemen imkansızdır. Başkanlar nihayetinde seçimle gelmiş birisidir ve bir partinin temsilcisidir. Bu nedenle belediye personellerine çok ciddi güvenceler getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Diğer yandan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun geçici 48’inci maddesinde kadroya geçirilen sözleşmeli personelle ilgili olarak mahalli idarelerde görev yapanlarla ilgili kısıtlama getirilmiştir.
Buna göre diğer kurumlarda görev yapanlar açısından memur kadrolarına atananların sözleşmeli personel olarak geçen süreler dahil olmak üzere dört yıl süreyle başka bir yere atanamayacakları ile dört yıllık sürede, memur kadrosuna atanmadan önce tabi oldukları mevzuata göre yer değiştirme hakkına sahip olanların söz konusu mevzuatta yer alan süre, usul ve şartlarla görev yerleri değiştirilebileceği ifade edilmektedir.
Ancak mahalli idarelerde memur kadrolarına atananların il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarına naklinin yapılamayacağı belirtilmiştir. Maalesef kanunda yer alan düzenleme bu şekildedir. Burada yer alan ifadelerin Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade etmemiz gerekiyor.
Memur sendikalarının başkan seçim yöntemi değişmelidir
Bir okuyucumuz; “Şuan çoğu görev vekil sistemiyle gidiyor. Görevde yükselme sınavları yapılarak asılların gelmesi mülakat olmaması şartıyla. Sonra nasıl bir sistemdir ki sendika başkanları bir başkan olduklarında daha değiştirmek çok zor. Sendika genel başkanları tüm üyelerin seçimiyle belirlenmeli.” ifadelerini kullanmış.
Birçok kamu kurumu ya bazı dolambaçlı yolları kullanarak idari kadrolara sınavsız atama yapıyor ya da bu görevleri vekaleten yürütüyor. Bu sorunun çözümü için memur sendikalarının gerekli adımı atarak sorunu güçlü bir şekilde gündeme getirmesi gerekiyor. Özellikle sınavsız atamalar konusunda memur sendikalarının ahraz gibi seslerinin çıkmaması anlaşılabilir bir durum değildir. Memur sendikalarının üye sayısı arttıkça sesleri maalesef daha az çıkıyor. Halbuki doğru konularda münasip bir lisanla memurların haklarının korunması için her türlü adım atılmalıdır.
Diğer yandan işçi veya memur sendikacılığında yönetim kademesine gelenlerin normal şartlar altında görevlerinden ayrılmaları oldukça zordur. Delege sistemi bu şekilde devam ettiği sürece yeni seslerin ortaya çıkması oldukça zordur. Daha çok değişiklik yönetim kurulu içerisinde oluyor.
Bizim önerimiz de okuyucumuzun önerisi paralelinde olup başkanların bütün üyelerin oylarıyla seçilmesidir. Aksi takdirde başkanlar sadece delegelerin sesini dinleyecektir. Maalesef sistem bu şekildedir ve değişim için de köklü bir........
© Yeni Şafak
